Nem sikerült dobogóra állni

2022.05.29. 21:13

Negyedik helyen zárt a Kohász, emlékérem jutott a csapatnak

A realitás alapján vasárnap a Magyar Kupában a harmadik helyért léptek pályára a Siófok ellen a DKKA kézilabdázói, akik az elődöntőben közel álltak a nagy bravúrhoz, csak büntetőkkel kaptak ki a Fraditól. Végül a bronzérem az esélyesebb Balaton-partiaké lett. Bulath Anita e meccsel – amelyen végül nem játszott – lezárta karrierjét.

Gallai Péter

Már az is nagy fegyvertény volt, hogy a dunaújvárosi csapat eljutott a sorozat négyes döntőjéig Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

 Amióta a DKKA bejutott a legjobb négy közé, a sorozatban a Siófok elleni találkozóra készültek. A sorsolás után eldőlt, ezt a harmadik helyért vívja majd a két csapat Debrecenben, hiszen a Kohász a Győrt, a Siófok a Fradit kapta az elődöntőben. Legalábbis más felállás óriási csoda lett volna. Ami aztán mégis majdnem létrejött, ugyanis szombaton a Ferencváros csak büntetők után nyert a Siófok ellen, miután döntetlen lett az állás a hatvan perc során. 
A másik ágon fölényes győri siker született a Kohásszal szemben, a félidőben már kilenccel vezetett az ETO, a második játékrészben sem történt meglepetés, a különbség tovább nőtt, Ambros Martín csapata 39–18-ra nyert. Azt már a meccs előtt elmondta Vágó Attila vezetőedző, erejüket beosztva a vasárnapra készülnek. Ennek megfelelően a szakvezető már az első fél­időben sort cserélt, bevetette a fiatalokat is – Matucza Gabriella például remekül játszva négy gólt is szerzett – a taktika részeként, illetve mindenki megszokhatta a hangulatot, hiszen a Kohászból alig volt előtte, aki Magyar Kupa négyes döntőben szerepelt korábban. 

– A dunaújvárosi utánpótlás játékosai megmutatták magukat, ragyogóan játszottak a fiatalok, ennek kifejezetten örülök és ennek a meccsnek nagy pozitívuma volt. Eredménytől függetlenül megérdemelték, hogy a pályán legyenek – mondta Vágó Attila. 
Miután a Siófok óriásit küzdött, kérdés volt a vasárnapi találkozó előtt, ez mennyit vett ki belőle, ami a dunaújvárosiak javára szólhatott. A Kohászban ezen a meccsen keretbe került a sérüléssel küzdő Bulath Anita, bár tudtuk, ha be is áll, maximum büntetőt dobni. Aztán végül nem lépett pályára karrierje utolsó mérkőzésén, amelynek kezdete előtt a meghatódott játékost köszöntötte a publikum, hiszen korábban Debrecenben is játszott. 
Azért hiába „pihent rá” a bronzcsatára a DKKA, hiányzói és foghíjas kerete miatt még komolyabb fegyvertény lett volna a nemzetközi szinten jegyzett játékosokkal felálló Siófok legyőzése. Azaz a papírforma, illetve a szezonbeli két bajnoki győzelem is az ellenfél javára szólt. 

Ennek ellenére remekül kezdett a Kohász Szalai és Farkas vezérletével. A Siófok a fél­idő derekára kapta össze magát és védekezését, 5–5-nél érte utol riválisát, majd 7–6-nál a vezetést is átvette, s miután még egy gólt lőttek együttesének, Vágó Attila időt kért. Ami után két percet kapott a csapat, mert a videózás után kiderült, elcserélte magát a Kohász. Szerencsére ez sem törte meg a lányokat, a félidő hajrájáig többször is sikerült egyenlíteniük. Ugyan a támadásokba több hiba csúszott, de Bartulovic védéseinek köszönhetően meccsben maradt a gárda a második játékrészre. 
Sajnos a folytatásban megakadtak az újvárosiak, a Siófok pedig gyorsan megduplázta előnyét, Vágó Attila tíz percen belül két időkéréssel is próbálkozott. Ám hiába küzdött a csapat, amíg bírta, illetve azon túl is, a hibákat Simone Böhme vezérletével kihasználta az ellenfél. Egyre jobban nyílt az olló a felek között. A DKKA erejéből pedig már csak arra telt, hogy közelebb zárkózzon a Siófokhoz, amely végül sima győzelemmel szerezte meg a bronzérmet. 
A találkozón egyébként az újvárosiak egy széket üresen hagytak a kispadon, arra pedig Bába Mihály fényképét ábrázoló pólót tettek, ezzel jelezve, ő is velük van. 
A DKKA 2008 után szerzett volna ismét érmet a kupában, 2017 és 2019 után pedig ismét negyedik lett. A lefújás után a csapat emlékérmet vehetett át, amiket Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai és versenybizottsága elnöke adott át a játékosoknak és a szakmai stábnak. 

A szombati és vasárnapi mérkőzés jegyzőkönyve 

Győr – DKKA 39–18 (18–9) 
Győr: Leynaud – Faluvégi D. 1, Rju 1, Kristiansen 4 (1), Pintea 4 (1), Hansen 8 (1), Fodor Cs. 2. Csere: Glauser (kapus), Blohm 6 (1), Schatzl Nadine 2, Lukács 4, Nze Minko 3, Háfra 3, Kürthi 1. Vezetőedző: Ambros Martín. 
DKKA: Bartulovic – Horváth G., Farkas J. 1 (1), Weisheitel 1, Nick, Polics 3, Szalai. Csere: Wéninger (kapus), Fodor N. 1, Matucza 4, Kiss Cs., Kazai, Krupják-Molnár 4 (3), Mrmolja, Borgyos 3, Kukucska 1. 
Siófok – DKKA 27–20 (13–11) 
DKKA: Bartulovic – Kukucska, Borgyos 1, Farkas 7, Weisheitel 2, Szalai 7, Kazai 1. Csere: Wéninger (kapus), Nick, Matucza, Polics, Krupják-Molnár 2. 
Siófok: Vojnovic – Such 1, Sirián, Janjusevic 3, Jezic 4, Mavsar 4, Debreczeni-Klivinyi 3. Csere: Herczeg, Krasznai (kapusok), Böhme 8, Juhász 4, Kiss, Lapos, Wald. 
Hétméteresek: 2/5, ill. 4/6. 
Kiállítások: 2, illetve 12 perc. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában