A hokisok kipróbálták

2022.03.03. 20:44

Új jeges sportág mutatkozott be, a curling

Curling-bemutató volt hétfőn este a Dunaújvárosi Jégcsarnokban.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

Azok számára, akiknek ismeretlen a kifejezés, először is tisztázzuk, mi is az a curling? A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négytagú csapatok játszanak ­jégen. Ez stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is. A csapatok felváltva csúsztatnak 8-8 gránitkövet a negyvenöt méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba, egy leginkább céltáblához hasonlító felfestett felületre, a „házba”. Mindkét csapatnak az a célja, hogy mind a tizenhat kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt – az úgynevezett „endet” –, amelynek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve. Adott verseny lebonyolítási rendjétől függően általában 8-10 endből áll egy mérkőzés. Ha a játék végén döntetlen az állás, akár extra endre, vagyis hosszabbításra is sor kerülhet. 

A curling egy olimpiai sportág, hazánkban tizennyolc klub működik

A Magyar Curling Szövetségnek jelenleg tizennyolc tagegyesülete van. Napjainkban több mint kétszáz igazolt versenyző űzi a sportágat hazánkban. 

Dunaújvárosba úgy került a curling, hogy a Magyar Curling Szövetség sport­igazgatója, Kiss Bálint együtt tanul ifj. Azari Zsolttal, a DAB jégkorongozóinak vezetőedzőjével, és ők találták ki, hogy mutassák be a városban a curlinget. 

Kiss Bálint, a szövetség sport­igazgatója így foglalta össze a dunaújvárosi tapasztalatait: – A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak a vendégei voltunk, és tartottunk egy curling-bemutatót. Az első foglalkozáson tizenhat résztvevővel ismertettük meg a curling alapjait, és az esti órákban játszottak egy jót szakképzett oktatóink iránymutatásaival. A bázisépítés az év további részében folytatódik, tavasz folyamán még egy megjelenést tervezünk a városban, akár rendszeres helyi curling-foglalkozás is kialakulhat itt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában