Klasszikus zene

2024.03.16. 15:30

Költészet a zenében szóban és bejátszásokban

Ismét a Munkásművelődési Központ földszinti színháztermében gyűltek össze a zeneszeretők szerdán délután, hogy meghallgassák Kovácsy Gyula zenerajongó „Költészet a zenében” című előadását. Ezúttal is zenei betétek, bejátszások, képek színesítették az informáciátadást.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A költészet definícióját keresve segítségül hívta Gyulai Pált („az emberi szív eleven és szabatos rajza”), Kölcsey Ferencet („a költészet a gondolattá érlelt érzeménynek kifejezése”) és Kiss Kálmán költőt is (A gyönyörűség alakzatai), de idézett Horatiustól és Pósa Lajostól is. Természetesen definíciót kapott a zene is az előadásban, a zeneköltő szóra előkerült Beethoven is. Elhangzott, hogy az emberi kultúra kezdetén költészet és zene egységben létezett, a zenei példák pedig Schubert és Beethoven zenei világából hangzottak el, főként az utóbbi munkáit elemezve.
A második részben az eredetileg tervezett Egmont nyitány helyett Beethoven Coriolan nyitánya került a fókuszba. Az alapos elemzésbe még az irodalmi összefüggések is belekerültek, és természetesen rengeteg illusztráció és zenei bejátszás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában