Zeneiskola

2024.01.24. 20:00

Újévi gála, zajos sikerrel (képgalériával)

Ahogy 12 éve mindig, idén is koncerttel köszöntötte az újévet a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola a Bartók nagytermében pénteken. A gála első részében szokásosan a tanítványok és növendékek műsora volt porondon, a második felvonásban Micheller Myrtill és a Swinguistique szórakoztatta a közönséget véget nem érni akaró vastapsra késztetve őket.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A műsor előtt, felvezetőként Moravecz Attila a fenntartó Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a közönséget. Elmondta, mozgalmas évnek néz elébe az oktatási intézmény, amely tavaly ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Felidézte az elmúlt évek újévi gáláinak neves fellépőit, majd az alapítvány által az elmúlt évben támogatott főbb eseményeket, elnyert pályázatokat.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Már megszokhattuk, hogy a zeneiskola évről évre minőségi produkciókkal kényezteti el a közönséget, beleértve ebbe a zenetanárok előadásait, amikor módjukban áll nagyközönség előtt is megmutatni, mi predesztinálja őket arra, hogy oktassák hangszerük csínját-bínját, és beleértve azokat a kiemelkedő tehetségű növendékeket, akik ezen a fórumon mutathatják meg először szűkebb pátriájuknak, hogyan tették hozzá szorgalmukat istenáldotta tehetségükhöz. Nem volt ez másként idén sem, végre szólólehetőséget kapott a zeneiskola egyik legígéretesebb tehetsége, a mosolygós reménység, Bartalos Ádám, aki Bortkiewicz Fisz-moll etüdjével készült Tótin Katalin irányadó tanácsai mellett, és aratott zajos sikert a közönség köreiben.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Nagy Veronika (hárfa) és Kaszás Éva (cselló) Maria-The­resia von Paradis zongoraművész, zeneszerző és előadóművész Sicilienne című darabjában mutatta be tudását, aktív vastapsra késztetve a közönséget, majd Kovács Dániel (hegedű) egy 4 rövid tételt foglaló népdalcsokrot játszott el Bartók Béla–Szigeti József feldolgozásában, Matolcsi Katalin zongorakísérete mellett, rendkívül érzékenyen. A Sütő Balázs (fuvola), Kaszás Éva (cselló), Antal Anna (zongora) trió Beethoven: Trió No9 művének Scherzo tételét játszotta el rendkívül élvezetesen. A dán zeneszerző, Jacob Gade Jalousie című szerzeményét választotta Tótin István (szaxofon) és növendéke, Szántó Anna (szaxofon), amit Tótin Katalin zongorajátékával adtak elő. A dörgő tapsvihar itt sem maradt el. A Dőr Gabriella–Matolcsi Katalin páros négykezessel állt elő, mégpedig Péter Zoltán: Kis latin szvitjének 5 tételével. Három nagyzenekar zárta a fél­időt, a Harmonika zenekar Juhos Melinda vezetésével Serge Gainsbourg: Comment te dire adieu című darabját, a vonós­zenekar Pomposné Zelena Erzsébet vezényletével Sosztakovics: Prelüdjét (Tágincevá Irén zongorakíséretével) és Csuka Tímea: Greans Lives című darabját, a Fúvószenekar Balogh Zoltán András vezetésével három darabot játszott, mindannyian zajos sikert arattak.

A második részben Micheller Myrtill és a Swinguistique nyűgözte le a közönséget, akik két ráadást is kiköveteltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában