Képgalériával

2023.05.30. 14:00

Közösségépítő misztériumpillanatok

Látványos, lélekemelő előadással ünnepelte tizedik bemutatóját pünkösdhétfőn a Rácalmási Passió alkotóközössége és hűséges közönsége a Jankovich-kúriában.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Rácalmási Passió(játék) története 2013 januárjában kezdődött. Kereki Rita, az előadás művészeti vezetője elhatározta, hogy a korábbi sikeres Rácalmási Betlehemes után érdemes lenne megjeleníteni Krisztus szenvedéstörténetét is. A lelkes szervezőmunka lendülete sokakat a kezdeményezés mellé állított, így virágvasárnapon első ízben láthatta a közönség a misztériumjátékot. Az elmúlt tíz évben a passiójáték rengeteg változott, fejlődött. Az alapító szereplőgárda mellett az évek során sokan csatlakoztak a közösségépítő kezdeményezéshez - akár csak egy-egy előadás erejéig. 2021 elején megújult a misztériumdráma. 

Az alkotócsapatban rendezőként vállalt fontos szerepet a neves színész-rendező Szabó Sipos Barnabás, aki újragyúrta és némileg újraépítette az előadást, a Passió zenéért pedig már a Quintia együttes felelet. Az elmúlt két évhez hasonlóan a misztériumdrámát idén is pünkösdhétfőn játszotta el a közel hetven fős – egyre profibb – társulat. A Rácalmási Passió vonzerejéről mindent elmond, hogy a környező településekről is rendre sokan érkeznek az előadásra a Jankovich Kúriába. Ezúttal sem alakult ez másként. A kihelyezett széksorok hamar megteltek, a későn érkezőknek már „csak” állóhely jutott. A Jézus kálváriáját megelevenítő passiójáték vállalt küldetése, hogy az előadás a közönség bevonásával szülessen meg és váljon igazán átélhetővé. A jubiláló bemutató alkotói mindent megtettek annak érdekében, hogy a nézők belehelyezkedhessen az ünnepi történetbe és átérezzék annak üzenetét. A Rácalmási Passiójáték évről évre apróbb-nagyobb változtatásokkal módosul, érik és lesz sokrétűbb, teljesebb. E hétfőn délutánon egy töprengésre sarkalló, lélekemelő élménnyel gazdagodott a közönség, amely vastapssal köszönte meg a színvonalas játékot és az elmúlt évtized kitartó közösségépítő munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában