Tárlat

2022.02.17. 09:00

Kreativitás, fejlődés, felfedezés Nagy Árpádné mandalakiállításán az MMK galériájában

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Hétfőn délután nyílt meg a Munkásművelődési Központban Nagy Árpádné sokszínű mandalakiállítása. Az alkotót még a megnyitó előtt kérdeztük: 

– Ezelőtt pár évvel kaptam a lányomtól egy készletet, amelyben a pontokat lehetett összekötni valamilyen formában, ez jelentette az aktualitást. Nekem bő tíz éve már van otthon egy mandalakönyvem, ám kissé nehéz volt átrágni magam az egész jelzés- és szimbólumrendszeren. Most van a mandaláknak egyfajta felvirágzása, ezt mutatja, hogy már az építészetben és a divatiparban is találkozhatunk a mandalákra utaló formákkal. Én először tízszer tíz centiméteres kartonlapokra kezdtem el alkotni, aztán szépen elkezdtem fejlődni. Fontos megjegyezni, hogy nincs két egyforma mandala. 

A kiállító Nagy Árpádné ajánlója a workshop előtt Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Egy-egy kép elkészülte során az ember tervez, rajzol és alkot, szinte kiesik az időből. Meghatározó tapasztalatokat szerez – mondta el lapunknak Nagy Árpádné, az MMK-ban hétfőn délután nyílt Mandalák című kiállítás alkotója, aki a DH-nak kifejtette: – A kreativitás már évtizedek óta része a mindennapjaimnak. Korán rákényszerültem, hogy magam oldjam meg dolgaimat, így fiatalon megismerkedtem a szabás-varrás, horgolás, kötés technikájával. Mindenféle ilyen kreatív feladatot szívesen vállalok. A mandala számomra az elcsendesedést, megnyugvást jelenti. Megszűnik tér és idő, nem lehet abbahagyni, gyakorta naponta 10-12 órát foglalkozom ezzel, és boldoggá tesz. 

Furcsa helyzet ez, hiszen minél több mandalát készítek, annál inkább kíváncsi vagyok a miértekre, és gyakran azon veszem észre magam, hogy bár közelebb kerültem, mégis számos további felfedezés vár rám. 

A kiállítás-megnyitót követően mandalakészítő workshop is várta az érdeklődőket. – Számos alkalommal szembesülök azzal a felvetéssel, kifogással, hogy ehhez nekem nincs ügyességem, tehetségem. Ez nem igaz, a mandala egyben egy önfejlesztő módszer is, segítségével mindenki elő tudja hívni a benne rejlő kreativitást és alkotó szellemet. 

Nagy Árpádné mandalakiállítása egy hónapon át látogatható az MMK folyosógalériájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában