Kulcs30

2024.02.09. 07:00

Függetlenségük kerek évfordulóját ünneplik egész évben

Kulcs 30 éve lett önálló település. A kerek évforduló alkalmából számos rendezvénnyel terveznek ünnepelni a kulcsiak.

Török Tímea

Megbeszélést tartottak az évfordulóval kapcsolatosan a kulcsi polgármesteri hivatalban

Fotó: amatőr

1994. augusztus 14-e fontos dátumként vonult be Kulcs és Rácalmás történelmébe. A vasárnapra eső helyi népszavazás pontot tett a két társközségben évek óta tartó kérdés végére. Bár két szavazaton múlott, de a kulcsi polgárok az önállóság mellett döntöttek.

Így az 1994-es év jelentős mérföldkőnek számít a közel 700 éves falu törtelmében. Nem is a szétválás ténye volt kérdéses. Hisz az önállósodás óhaja természetes, mondhatni magától értetődő volt. A több évtizedes próbálkozások egy olyan folyamatot eredményeztek, amely Kulcs önállóságának kihirdetésig vezetett. 

Ma már a kulcsi identitás fontos része a bátor váltás és a függetlenség. Ezért a kerek évforduló méltó megünneplése kiemelt fontosságú a település életében. Ennek érdekében bizottság is alakult, hogy az egész évet átszövő programsorozattal tegyék emlékezetessé az ünnepi évet.

A Kulcs30 elnevezésű ünnepi évre stílszerűen 30 kiemelt programmal készülnek a szervezők. Így lesznek nyílt napok az újonnan átadott intézményekben, lesz a faluházban „újra” nyitó buli, szerveznek fotópályázatot és hirdetnek jubileumi kisfilm és videó készítő versenyt fiataloknak, bemutatják az új falukép koncepciót, tartanak majd szobor és téravató ünnepséget, továbbá kőbe vésve tisztelegnek majd a falu büszkeségei előtt. Számos, a szokásostól eltérő elemekkel egészítik ki a közösségi eseményeket és a lakosságnak szánt maradandó emlékként terveznek egy helytörténeti könyvet kiadni, de ajándéktárgyakkal is kedveskednek majd a kulcsiaknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában