Dunaújváros

2022.10.12. 11:30

Civil fórumot tartottak

A kormány több, mint tizenegy milliárd forintos keretösszeget biztosít a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására. Október 3-tól már elérhető a pályázati kiírás, és az érintettek tájékoztatása érdekében szerveztek egy fórumot is kedden délután.

Molnár Emese

Fotó: Ihász Martin

Bükki Miklós, a Jövő Új-Városáért Egyesület elnöke fogadta a fórum résztvevőit a Dunaújvárosi Egyetem egyik emeleti termében. Mint azt lapunknak elmondta, a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ segítséget kért az egyesülettől a szervezésben. Minden érdeklődőt szeretettel vártak az eseményre, de külön is meghívást intéztek az óvodákat, iskolákat támogató alapítványok képviselőinek, vezetőinek. 

Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kormány több, mint tizenegy milliárd forintos keretösszeggel írta ki a pályázati felhívást a civil szervezetek számára. Ebből működésre, közösségfejlesztésre, programokra is támogatást nyerhetnek a 2023-as esztendőre. Arra biztatta a fórum résztvevőit, hogy ragadják meg a lehetőséget.

A pályázatok részleteit Berdó- Kovács Erika, a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője ismertette. Mint azt bevezetőjében vázolta, folyamatosan nő a civil szervezetek számára biztosított keretösszeg, míg korábban három, most már tizenegy milliárd forintról van szó. Központjuk egyik legfontosabb küldetése, hogy segítsék a pályázatok koordinálásában a civil szervezeteket, és bár eddig kevés kapcsolódási pontjuk volt Dunaújvárossal, ezzel a térséggel, szeretnék tudatosítani az itt működő egyesületek, alapítványok számára is, hogy kérdéseikkel, kéréseikkel bátran kereshetik őket.

A pályázatokkal kapcsolatban elmondta, három lehetőség közül is választhatnak a szervezetek. Az egyik egy egyszerűsített támogatás, amelyet könnyített eljárásban is bírálnak el, és amellyel 350 ezer forintot nyerhetnek. Ezt az összeget tulajdonképpen bármilyen kiadásra fordíthatják, legyen szó akár egy program megvalósításról vagy éppen a rezsiköltségek kifizetéséről. A második lehetőség a működési támogatás, amellyel átlagosan 2-3 millió forintot kaphatnak a sikeresen pályázók. Ezt bérleti díjukra, rezsire, tárgyi eszközök vásárlásra, bérköltségre is fordíthatják. A harmadik egy összevont pályázati lehetőség, ez már 4,5- 5 millió forintos támogatást jelenthet. 

 Mint azt az irodavezető elmondta, erre a fórumra legfőképpen az iskolák, óvodák, bölcsődék alapítványait várták, hogy megmutassák számukra is, miként tudnak plusz forrást szerezni, amelyeket aztán a gyermekekre fordíthatnak. Természetesen bármikor felkereshetik központjukat az érdeklődők akár személyesen, akár internetes elérhetőségeiken, és szívesen tájékoztatják őket is a lehetőségekről, illetve válaszolnak a felmerült kérdéseikre. A fórumsorozatot egyébként szeptember 7-én kezdték a Megyeházán, ahol százhuszonegy civil szervezet jelent meg. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában