Civil véradás

2022.09.07. 11:30

Folyamatosan biztosítani kell a hazai vérkészletet

Civil véradásra várták az önkénteseket kedden délután a rendelőintézetben. Az életmentésen kívül a kapcsolat­építés is fontos célja volt a kezdeményezésnek.

Molnár Emese

Bükki Miklós, Berdó-Kovács Erika, dr. Mészáros Lajos és Bóna Tibor

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Immáron hetedik alkalommal hirdetett vér­adási akciót a Civil Központok országos hálózata. Városunkban szeptember 6-án délután tartották meg, és a rendelőintézetben található Vérellátó Központba várták az önkénteseket. Itt találkoztunk Berdó-Kovács Erikával, a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetőjével, aki elmondta, ezen akció keretében két hét alatt több mint hatvan helyszínre szerveztek véradást a civil szervezetek megszólításával. Megyénkben négy település érintett, hétfőn Székesfehérváron, kedden Dunaújvárosban, a jövő héten pedig Móron és Sárbogárdon tartanak vér­adást. A kezdeményezést az hívta életre, hogy segítsék a hazai vérkészlet biztosítását. Leginkább a nyári időszakban tapasztalható, hogy visszaesik a véradók száma, pedig naponta legalább 1600 vér­adóra lenne szükség. A Civil Központok húsz magyarországi irodáját a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya fogja össze, és az annak kezdeményezése nyomán, a civil szervezetek megszólításával is igyekeznek minél több önkéntes véradót toborozni. Berdó-Kovács Erika elmondta, a tavaszi véradás alkalmával Fejér megyében százhatvannégy, országos szinten pedig ezer önkéntes vett részt az akcióban. 

Az irodavezető arról is beszélt, hogy a helyi véradás megszervezésében, illetve a civil szervezetek mozgósításában dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője volt segítségére. Így jutottak el a többi között a Jövő Új-Városáért Egyesülethez, a Dunaújvárosi Regionális Egészségmegőrző és Szabadidős Szolgáltató Sport­egyesülethez, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetséghez, a Dunaújváros Futsalhoz, amelyek vezetői is a véradáson való részvételre hívták az embereket. 
A keddi akción dr. Mészáros Lajos elmondta, orvosként tudja, hogy bizony évszaktól függetlenül mindig egyformán szükség van a vérre, ezért nyáron és kora ősszel is jelentős szerepe van a véradásnak. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten minél többen vegyenek részt rajta, hiszen egy véradással akár három embertársunk életét lehet megmenteni. 

Ám a segítségnyújtás mellett a kapcsolatépítésre is ­alkalmat kínál ez a civil ­véradói kezdeményezés. Mint azt Berdó-Kovács Erika vázolta, a központjuk pályázatokban, azok koordinálásában is segíteni tudja a civil szerve­zeteket. Bár eddig is igyekeztek közelebb kerülni a helyi csoportokhoz, most dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő segítségével sikerül is elhozniuk, bemutatniuk ­ingyenes szolgáltatásaikat a városban az érintett szervezetek számára. Például a ­közeljövőben újabb pályázati lehetőségek állnak majd a ­civil szervezetek rendel­kezésére, amelyekről terveznek egy tájékoztató előadást is tartani, hogy minden érintetthez eljuthasson az információ. A központ egyébként ingyenesen végzi a segítőtevékenységet, például pályázati tájékoztatással, tanácsadással, jogi iránymutatással szolgának. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában