Gyász

2022.05.26. 17:30

Fribák Mihály emlékére gyújtottak mécseseket

Lesújtó hírt kaptunk május 23-án reggel az ismert közösségi csatornán, miszerint váratlan hirtelenséggel 67 éves korában elhunyt Fribák Mihály, Mezőfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnokhelyettese. Személyével nemcsak egy remek tűzoltó kollégát veszített el a település, hanem igazi közösségi embert is. Kedden este gyertyagyújtással emlékeztek Misi bácsi házánál kollégák, barátok, ismerősök.

Horváth László

Fribák Mihály 1956. május 1-én született Sismándon, ott is gyerekeskedett, 1971-ben lépett be az IFI Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe. Egy évre rá már a felnőtt egyesület tagjává vált a Mezőfalvai Mezőgazdasági Kombinátban. 1982-ben szerelt fel hivatásos tűzoltónak Dunaújvárosban, majd betegsége miatt 1992-ben nyugdíjazták. 

Kedden este gyertyagyújtással emlékeztek Misi bácsi házánál kollégák, barátok, ismerősök Fotók: Horváth László

A sok tűzoltói év nem múlt el nyomtalanul, a nyugdíjas éveiben mindig megdobbant a szíve egy-egy sziréna hallatán. Örömmel látta egy falunapon, hogy pár fiatal újraélesztette az ÖTÉ-t Mezőfalván. 2010-ben csatlakozott hozzájuk. Nagy szakmai tudással végezte munkáját, tapasztalatait igyekezett átadni az „utódoknak”. Többet tanultak tőle a fiatalok, mint a tanfolyamokon, hiszen a gyakorlati tapasztalat átadása pótolhatatlan. Misa bá’ nélkül nem volt vonulás. Kora ellenére mindig első sorban harcolt a „vörös kakas” ellen (ez a szava járása). Utolsó harca pénteken este volt, ahol természetesen a sugárcső az ő kezében volt… 
Dunai árvíz, kulcsi földcsuszamlás, 2013-as hófúvás, gyakorlatok vagy közös pecázások? Mindenhol ott kellett lennie.

Már az égiek között lánglovag

 Nyugdíjasként a szertár és a szer ellenőrzése, karbantartása, tisztítása minden nap a reggeli körútjának része volt. Hivatásos és önkéntes munkásságának elismeréséül 2018-ban Szent Flórián Érdemrendben részesült. Mezőfalvi közösségi tevékenységéért 2017-ben a képviselő-testület javaslata alapján elnyerte a Mezőfalváért díjat. A falu társadalmi rendezvényeinek aktív szereplője, többek között sokáig ő volt a falu tűzoltó Mikulása, a gyereknapok „tűzoltó bácsija”. Aktívan részt vett a Sárgarózsa Nyugdíjas klub életében, a „Nyolcak” közös főzéseiben. 

Faluszerte ismert volt a pirospaprikája, fokhagymája és szeretett virágos tornáca. Civil tevékenysége miatt a gyerekek, felnőttek egyaránt szívükben tartják a köztiszteletben álló Fribák Mihályt. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyhangú döntése szerint, felújítás után a tűzoltószertár – örök emlékként – az ő nevét fogja viselni. Fribák Mihálytól május 28-án, szombaton, 11 órakor a mezőfalvi temetőben vesznek végső búcsút hozzátartozói, kollégái, barátai, ismerősei. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában