Közgyűlés

2022.04.21. 20:00

Támogatás, hitelfelvétel és zúzottköves burkolat

Harminchárom napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen a képviselők, és további három (díjak adományozásáról szóló) kérdésben zárt ajtók mögött döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

A kormány támogatást nyújt mindazon önkormányzatoknak, amelyek elhelyezést biztosítanak az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes személyek részére. Mint azt az erről szóló napirendben írják, a helyi önkormányzat ötvenhárom ukrán menekültnek biztosított szállást az erdősori kollégiumi épületben, így Dunaújváros is kap kormányzati segítséget ezért a feladatért, az első támogatási igényt április 5-ig kellett benyújtani a helyi védelmi bizottsághoz. Az előterjesztésben írják, a támogatás megérkezéséig felmerült költségek fedezetét biztosítani kell, mert az önkormányzat az idei költségvetés összeállításakor nem tervezett be forrást ehhez. A mostani ülésen arról döntöttek, hogy húszmillió forintot biztosítanak erre. 

Több helyszínen alakítanak ki zúzottköves burkolatot a már kijárt zöldterületeken, a munkálatokkal a DVG-t bízták meg Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Több intézménnyel, szervezettel van együttműködési megállapodásban az önkormányzat. Az időszerű aktualizálásuk okán néhány a mostani ülés napirendjére került. 
Két napirend kapcsolódott hitelfelvételekhez. Az egyik már meglévő hitelek újabb hitelfelvétellel történő kiváltásáról szólt. Az ezt taglaló előterjesztésben vázolják, a közgyűlés három, különböző fejlesztési célú hitelt vett fel az OTP Bank Nyrt.-től még 2020. július 9-én: szennyvíztisztító sodorvonali vezeték rekonstrukciójára 99 millió forintot, a köztéri hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátása, valamint a dunaújvárosi partvédelmi rendszer felszíni vízelvezető létesítményének helyreállítására 92,766 millió forintot, és a közbiztonság helyreállításának fejlesztését szolgáló feladatok ellátása címén 80,988 millió forintot. A kölcsönszerződések alapján idén januárban kezdték meg ezen hitelek tőketörlesztését, márciusig mintegy 31,8 millió forintot fizettek vissza, a fennálló tőketartozás még 240,9 millió forint. 

 

Néma főhajtással emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elhunyt képviselőtársukról, Utassy Éváról 
 

A mostani ülésen arról döntöttek, hogy ezeket a hiteleket május 1-től kiváltanák úgy, hogy a K&H Bank Zrt.-vel kötnek új hitelszerződést. Bár a konstrukció részleteit nem taglalja a nyilvános előterjesztés, az olvasható benne, hogy az új pénzintézet felé „csak” 2024. június 28-től kezdődik a tőketörlesztés. Ebből arra lehet következtetni, hogy a már felvett hitel visszafizetésével az új közgyűlésnek is számolnia kell. 
 

A mostani ülésen újabb hitelek felvételéről is döntöttek. Az előterjesztés alapján négy fejlesztési célú beruházási hitel felvételéről szerződnek ugyancsak a K&H Bankkal, amelyek lejárati idejeként 2032. december 31-et jelölték meg. Útfejlesztés és parkolóépítés finanszírozására 99 millió forint; egy KEHOP-os pályázati önerő és a Szent István úti átemelő felújításának finanszírozására 90,5 millió forint; közvilágítás fejlesztésére 63,2 millió forint; kézilabda mobilcsarnok vételár harmadik részletének finanszírozására 49,7 millió forint hitelt vesz fel a közgyűlés. 
 

Várhatóak olyan munkálatok is, amelyeket hitel nélkül, saját forrásból valósít meg az önkormányzat. Több helyszínre választják megoldásként azt, hogy a kijárt zöldterületre zúzottköves burkolatot terítenek le. A napirendben leírtak alapján zúzottköves burkolatot alakítanak ki a Semmelweis utca, valamint a Balogh Ádám utca belső udvarában (Balog Ádám utca 24. és Esze Tamás utca 13/B között), a Batsányi János utca 41–53. számmal szembeni kijárt zöldterületre, a Bocskai István utca mögötti (a Kádár-völgy felőli szakaszán lévő) sétányon, és a Kőműves utca mögötti parkban kijárt zöldterületre. Akadálymentes lejárót alakítanak át a Római körút 38/A előtt, felújítják a Lajos király körút 1–21. előtti aszfaltburkolatú járdát. A Fáy András utca 1–3. előtti aszfaltos járdát második ütemben újítják fel, itt térköves burkolatot kap a terület. Helyreállítják a Hajnal utca 1. szám előtt megsüllyedt aszfaltburkolatú járdát. Mindezen munkálatok összköltsége 31,5 millió forint, a feladattal a DVG Zrt.-t bízták meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában