Kisváros

2022.04.07. 11:30

Rácalmás szépen és funkcionálisan is fejlődik

Nincs megakadás a település fejlődésében. Ezzel Rác­almás versenyképessége folyamatosan növekszik.

Török Tímea

A temetőben a templom melletti járda szélén egészen a ravatalozóig fiatal fasor kíséri a sírkertbe kilátogatókat Fotók: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

Továbbra is töretlen lendülettel, szép és funkcionális fejlesztések egyaránt folynak a kisvárosban. 
 

Hamarosan készen lesz az óvodánál épülő új parkoló
Forrás: Zsedrovits Eniko

Mint korábban már írtunk róla, párhuzamosan több projekt kivitelezése is zajlik. Szükség volt a parkolási lehetőségek megnövelésére az óvodánál, mert az intézménybe járó gyermekek mintegy 90 százalékát reggelente autóval hozzák. Ezt a tömeges terhelést nem bírta el az utca. Ezért a balesetek megelőzése érdekében az önkormányzat saját erőből megvásárolt egy magán­ingatlant, amelynek helyén új, mintegy 40 férőhelyes térkövezett parkolót alakítanak ki, elektromos töltőállomással. 
 

Pályázati támogatásból felnőttsport-park épül a Millenniumi tó mellett, a gyermekjátszótér közelében. Összesen nyolc, sportolásra, erőnléti edzése alkalmas eszköz kerül hamarosan a helyére. 
További parkolók kialakításán is dolgoznak a rácalmási főutcán a Millenniumi park mellett. Már zajlik az építkezés, amely félpályás útlezárással jár, de végül a Szent János téren további 10 párhuzamos parkoló áll majd a rácalmásiak rendelkezésére. 
 

A közelmúltban 2 millió forint értékben ültettek fákat a városban. Az önkormányzat felmérette, hogy hol vannak elkorhadt, kiszáradt, kidőlt fák, hol és mennyi fa pótlásáról, ültetéséről kell gondoskodni. Ez alapján vásárolt az önkormányzat konténeres facsemetéket, amelyeket már el is ültettek. A temetőben a templom melletti járda szélén például már a fiatal fasor kíséri a sírkertbe kilátogatókat egészen a ravatalozóig. A főtéren, a Petőfi szobornál, a régi városháza előtt, az óvodában, a sportcsarnoknál szintén facsemeték növekednek idén tavasztól. 

Szépen halad a régi városháza felújítása is
Forrás: Zsedrovits Eniko

Egy másik, telepítést szépítő projekt szintén fásítással kapcsolatos. A Duna-parton hatósági engedéllyel a szakértők által veszélyesnek ítélt fákat megkoronázták, illetve többet sajnos ki kellett vágni, még a madarak fészkelési időszaka előtt. Azonban a kivágottak helyére újakat telepítenek majd. A szakmai listából ajánlott fák telepítése hamarosan megtörténik a rácalmási partszakaszon. 

A Páskom utca burkolata 72 millió forintból újul meg 
Forrás: Zsedrovits Eniko

A Páskom utca útfelújítása is nemsokára megkezdődik majd a Dunai lejáró és a Jégmadár utca közötti szakaszon. Az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza a hajdan vegyes burkolatú utca teljes szélességében történő aszfaltozását. Mintegy 72 millió forint össz­költségből újulhat meg ez az útszakasz. A jelentős beruházás során közlekedésbiztonsági elemeket, úgynevezett fekvőrend­őröket is elhelyeznek majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában