A Föld napja

2022.04.24. 07:00

Kirándultak, futottak és tekertek a Földért

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Rácalmáson nagy hagyományai vannak e jeles naphoz kapcsolódó programoknak. A Manóvár Óvoda kollektívája például idén is háromnapos eseménysorozattal hívta fel a figyelmet a természeti környezetünk megóvására.

Körmendi Erzsébet

Fotó: LI

Különleges esemény a Föld napja minden évben, a Manóvár Óvoda pedagógusai hangsúlyosnak tartják, hogy erre ráirányítsák a gyermekek és a felnőttek figyelmét egyaránt. Pálinkás Tiborné intézményvezetőtől tudjuk: 
– Óvodánkban a nevelési folyamatot az évszakok váltakozására, a természeti környezet megszerettetésére, tiszteletére építjük. A hétköznapokat kialakult hagyományaink szerint jeles napok, ünnepek színesítik. Elnyertük a Zöld Óvoda címet, mindennapjaink során kiemelt figyelmet fordítunk a környezet védelmére. Célunk, hogy gyermekeink természetet ismerő, szerető és védő, környezettudatos felnőttekké váljanak. Mindennapi munkánkban törekszünk a komplex nevelő hatás érvényesítésére. 

A DKSE tornaszakosztályának sportolói mutattak be gyakorlatokat a rácalmási óvodásoknak Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A mostani, szerdán kezdődött Föld-napi, háromnapos eseménysorozatot is összefoglalta Pálinkás Tiborné: 
– Zöld kirándulással kezdtük szerdán. Az iskolába készülő nagycsoportosainkkal, összesen harminchat kisgyermekkel és az óvoda dolgozóival. A Velencei-tavon egy órát hajókáztunk, majd meglátogattuk a Rohonczi ROHO István képzőművész által Rácalmáson készült Miska huszárt, végül a Sukorói Pagony Vadaspark és Arborétumba kirándultunk, ahol a nap hátralévő részét töltöttük csodás környezetben, gyönyörű kirándulóidőben. 
Második nap szlogenje az volt, hogy Érkezz saját járgányoddal az óvodába! Erre nem is kellett nagyon biztatni a gyerekeket, örömmel hozták el és mutatták meg egymásnak a motorjukat, kerékpárjukat vagy éppen a rollerjüket. A polgárőrök segítségével lezárattuk az intézményünk előtti útszakaszt csütörtökön délelőttre, és az úttesten közlekedhettek a gyermekek a kétkerekűjeikkel. Nagyon élvezték ezt a programot. 

Meglátogatták a Miska huszárt is a nagycsoportosok Fotó: óvoda

Délután tettre hívtuk a szülőket, nagyszülőket, családtagokat is azzal a felkiáltással, hogy: Vedd fel a nyúlcipőt és fussunk együtt! Közös nyuszifutásra invitáltuk városunk gyermekes családjait. Az eseményen – nagy örömünkre – sokan vettek részt. A program során a mozgás, az egészséges táplálkozás, a környezet- és természetvédelem fontosságát népszerűsítette a nyuszi! A Millenniumi parkban körbefutottuk a tavat, majd a színpadon bemutatót tartottak a DKSE torna szakosztályának sportolói, végezetül Kovács István „Mikulás-követ” elhozta és bemutatta a 2008-as Pekingi olimpiai fáklyát. 

Közben pedig az egészséges táplálkozás jegyében almát és répát ropogtattak a megjelentek, amit a Fehérvári Zöldséges ajánlott fel az intézményünknek erre az alkalomra. 
Az utolsó, tegnapi nap programjának helyszínét az időjárás miatt meg kellett változtatni. Eredetileg a Millenniumi parkban lett volna az akadályversenyünk, de esett az eső, emiatt az óvoda épületben alakítottuk ki az akadálypályát, hat állomáson különböző játékokban vehettek részt gyermekeink, a feladatok természetesen kapcsolódtak a Föld napjához. Végezetül elültettünk egy facsemetét, ezzel is tettünk a bolygónkért, környezetünkért – mondta el Pálinkás Tiborné intézményvezető. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában