Megyei jogú város nem lehet a különleges gazdasági övezet része

2022.02.16. 07:00

Költségvetés, ingatlanok értékesítése, esküdözés

A szokásos csütörtöki nap helyett kedden tartotta február havi rendes ülését a közgyűlés. Erre a költségvetési tervezet elfogadásának határideje miatt volt szükség. A képviselő-testület tagjai 39 napirendi pontot tárgyaltak a tanácskozáson. Az ülés a Dunaújváros Sportjáért díj átadásával kezdődött, amelyet idén Mihók Attilának és Szepessy Lászlónak posztumusz ítéltek oda.

Brousil Csaba

Közel három órán át tartott a február havi rendes közgyűlés kedden a városháza C szárnyában Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - A díjátadó után következett a napirendek megtárgyalása. Az ülésen a Fidesz-frakció tagjai nem vettek részt. A testület a meghozott döntésével felkérte Dunaújváros mindenkori ország­gyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze az országgyűlési választást követően megalakuló kormányánál a Duna mente–Fejér megye különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendelet hatályon kívül helyezését. Továbbá felkérte a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, járjon közben annak érdekében, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat által a Duna mente–Fe­jér megye különleges gazdasági övezetből beszedett helyi iparűzési adóból Rácalmás és Iváncsa önkormányzatának nyújtott támogatás felét Dunaújváros önkormányzata kapja. 

Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő közgyűléseken eddig nemigen látott módon tett hitet és esküt amellett, ha ismét megválasztják képviselőnek, akkor mindent elkövet a megyei különleges gazdasági övezet felszámolására. Érdekes módon arról nem tett említést, hogy országgyűlési képviselőként a parlamentben 2020. június 16-án megszavazta „A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat úgynevezett „Összegző módosító javaslatát”. Ennek harmadik pontja – amelynek elfogadásához kétharmados többség kellett – a következő: „A kormány a főváros, valamint a megyei jogú város területén nem nyilváníthat területet különleges gazdasági övezetté”.  

A képviselők megszavazták a város 2022. évi költségvetésének tervezetét. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester megismételte a témában korábban összehívott közmeg­hallgatáson elhangzottakat: nem egy választási költségvetési terv született erre az évre. 

A testület megszavazta, hogy az önkormányzat 2022. május 1. napjától a K&H Bank Zrt.-vel köt pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására fizetésiszámla-szerződést. Továbbá ehhez kapcsolódóan azt is megszavazták, hogy ennél a pénzintézetnél vesz fel az önkormányzat 1,5 milliárd forintos folyószámla-hitelt. 

Új hulladékudvar létesül a régi helyén, ahová a tervek szerint a helyi lakosok elhelyezhetik a veszélyes és a nem veszélyes hulladékokat. Ennek jogi hátteréről és szabályozási sarokpontjairól kezdeményezne tárgyalást az önkormányzat a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnökével és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Vertikál Nonprofit Zrt.-vel. A testület erre megadta a felhatalmazást a polgármesternek. 

A közgyűlés hozzájárult a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. kizárólagos tulajdonában levő Dunaújváros belterületi 23 helyrajzi számú – természetben 2400 Dunaújváros, Balogh Ádám utca 5. szám alatt található – „kivett szálláshely” megjelölésű, 1995 m² területű ingatlan értékesítéséhez. A vételár 474 millió forint, amelyet a vevő három részletben egyenlít majd ki. A képviselők szavazatukkal szintén hozzájárultak több önkormányzati tulajdonú ingatlan pályázati úton történő értékesítéséhez. Az ezekből befolyó összeg több tízmillió forint lesz majd. 

A közgyűlés támogatta, hogy 2022. augusztus 4–7-ig a dunaújvárosi Szalki-szigeten, valamint a Dunaújváros Stadionban rendezzék meg a „Cityrocks 2022 – Dunaújváros” elnevezésű zenésztábort, valamint zenei flashmobrendezvényt. Ehhez az önkormányzat 15 millió forint támogatást biztosít. 

A közgyűlésen megállapítást nyert, hogy a közgyűlési képviselők – a polgármestert is ideértve – meghatározott határidőre benyújtották vagyonnyilatkozatukat. Ezeket a dokumentumokat – az önkormányzat hivatalos honlapján a képviselők felsorolása mellett, ahol az eddigi vagyonnyilatkozatok elérhetőek – lapzártánkig nem találtuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában