Idén ismét nagy siker volt

2022.02.28. 08:00

Dunán innen, Dunán túl: újból túrázhattak a penteleiek – öt távon teljesítettek szombaton

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Dunaújváros A Pentele Természetjáró Egyesület szombaton újra megtartotta Dunán innen, Dunán túl elnevezésű túranapját. Az újra megtartotta alatt azt értjük, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény. Egyébként az idei a tizenhatodik volt. 

A túra részese az észak-dunántúli és a Cartographia Kupának. Szombaton reggel még helyszíni nevezésre is volt lehetőség a Gárdonyi iskolában az alábbi távokon: 8,5 kilométer családi kör (gyerekekkel) – Dunaújváros területén, 15 km-es Sziget-kör – Dunaújváros és Rácalmás területén, 20 km-es – a szentmihályi erdőtől Dunaújvárosig, 30 km-es – szentmihályi erdő, rácalmási sziget, Dunaújváros útvonalon, a leghosszabb 50 km-s táv – szentmihályi erdő, rácalmási nagy-sziget, Dunaújváros, Kisapostag, Dunavecse útvonalon. A cél minden esetben a már említett dunaújvárosi Gárdonyi iskola aulája volt, kivétel az 50 km-es táv, ahol a mezőny számára a végállomás Dunavecse volt. 

A 20, 30, 50 kilométeres távok a szentmihályi erdőtől (egykori adonyi Vízi fogadó) a 15 kilométeres táv a rácalmási Pomóthy áruháztól, amíg a nyolc kilométeres táv a Gárdonyi iskolától rajtolt. Csontosné Kóbor Zsuzsannától megtudtuk az indulás előtt, hogy ők azért rendezik meg ebben az időpontban a túrát, mert a szentmihályi erdőben és a rác­almási szigeteken ilyenkor nyílik a hóvirág, és az gyönyörű látvány. A szervező azt is elmondta még, hogy van egy egyedülálló különlegessége is a rendezvényüknek, mégpedig az, hogy a Pentele-hídon átkelnek a Duna felett, és az országban egy túra sem megy át egy folyó egyik partjáról a másikra. 

A rajthelyszínekig a résztvevőket a Gárdonyi iskola elől különbuszok szállították. A túrázás közben mindenki többször kapott almát, csokit, majd a célban a szervezők hidegélelemmel és meleg teával várták a résztvevőket. 

Végül egy kis statisztika. A túrázók száma ezúttal négyszáznegyvenhét volt. Legtöbben – százkilencvenheten – a 20 kilométeres távot választották, de az 50 kilométert is negyvennyolcan „bevállalták”. 

Az első túrázó nyolc órakor indult el (folyamatos volt a rajt) az utolsó pedig tíz órakor, ugyanebben az időben ért célba az első résztvevő. 

A Dunán innen, Dunán túl túranap, ahogy mondani szokás: jó mulatság, férfimunka volt. 

 

Közel ötszázan regisztráltak a szombati túranapra

Fotók: LI

Túrázók várják a Gárdonyi-iskola előtt a különbuszokat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában