rangos megmérettetés

2021.05.18. 09:00

Országos szintfelmérőt írnak

Idegen nyelvi, valamint országos kompetenciamérést tartanak az általános iskolák hatodik és nyolcadik osztályosai számára. Ezek az írásbeli tesztek minden évben szerepelnek az aktuális tanmenetben.

Molnár Emese

Fotó: LI

A felső tagozatos diákok május 10-én csatlakozhattak az alsósokhoz, nekik is véget ért a digitális tanrend, és már jelenléti oktatásban zárják a tanévet. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára egy korábbi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy ha az iskolák visszatérnek a jelenléti munkarendre, megtartják a nyelvi méréseket, kompetenciaméréseket, hiszen ezeket osztályonként írják, járványügyi kockázatuk nincs. A kétféle mérés részleteiről a Dózsa György Általános Iskola már kiadott egy részletesebb tájékoztatót. Május 19-én tartják az idegen nyelvi, május 26-án pedig az országos kompetenciamérést a hatodik és a nyolcadik évfolyamos diákok számára.

Szerdán az idegen nyelvi felmérővel kezdenek a diákok
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ekkor nem is lesznek tanórái az érintett dózsás fiataloknak, a 8–12 óra között zajló írásbelik után hazamehetnek mindkét napon. Tanszereket nem is kell magukkal vinniük, a feladatlapok kitöltéséhez csak tolltartóra és számológépre lesz szükségük. A nyelvi mérés két részből, olvasott és hallott szöveg értéséből áll. Május 26-án szövegértési és matematikai-logikai feladatlapokat oldanak meg a tanulók. A diákok idegen nyelvi feladatlapjait az iskolában javítják a pedagógusok. A kompetenciamérés feladatlapjait viszont továbbítják Budapestre, ott fogják értékelni. Az eredményeket az Oktatási Hivatal honlapján lehet majd megtekinteni a tanulói kódszámok alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában