tárlat

2021.05.21. 17:30

Bíborosi látogatás és megnyitó

Csütörtökön dr. Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek egyedülálló bibliatörténeti kiállítást nyitott meg városunkban, az ötéves Magyar Papírmúzeumban. A rendezvényen jelen volt Bencs Attila, a múzeumnak helyet adó Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Perbárt Jenő múzeumigazgató, valamint Pintér Tamás, Dunaújváros MJV polgármestere és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is.

Brousil Csaba

2021.05.20. A Bibliák papírvilága Galambos Lajos bibliagyűjteményéből rendezett bibliatörténeti kiállítás megnyitó Dunaújváros Hamburger Hungária Kft Papírmúzeuma Fotón: Erdő Péter bíboros, prímás esztergomi-budapesti érsek Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A múzeumok másfél év utáni újranyitását az ötéves Magyar Papírmúzeum igen jelentős, egyházi témájú eseménnyel tisztelte meg. „A bibliák papírvilága” címmel Galambos Lajos kétezer darabos, Bibliákat tartalmazó magángyűjteményének legszebb kiadványaiból rendezett be időszakos kiállítást a múzeum. A számos eredeti és egyedi bibliát bemutató tárlat megnyitását dr. Erdő Péter bíboros örömmel vállalta el.

A kiállításmegnyitó után többen megszólították a résztvevők közül dr. Erdő Pétert
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kiállítás megnyitóján Pelbárt Jenő kiemelte, hogy örül annak, hogy a vírushelyzet a múzeum és a kultúra iránti érdeklődést nem tudta elvinni. Mint mondta négy nagy évfordulót ünnepelhetünk ebben az évben: ötéves lett a papírmúzeum, 150 éves a magyar vízjelkutatás, 350 éves a legnagyobb zenetörténeti magyar kincsként nyilvántartott Kájoni-kódex és 750 éves az európai vízjel.

Bencs Attila köszöntőjében hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy a múzeum ismét megtelt élettel és érdeklődőkkel. Elmondta, hogy a helyi papírmúzeum olyan értékeket képvisel, amelynek híre egész Kínáig, a kínai papírmúzeumokig jutott el, amire méltán lehetünk büszkék. Csakúgy a 2016 őszén megnyílt Látogatóközpontra, ahol be tudják mutatni, hogy milyen tevékenységet is folytatnak. Ahol megismertethetik a papíripart, a papírt mint terméket és azokat a folyamatokat, ahogy ez a termék elkészül.

Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket

Dr. Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy egy bibliakiállítást nyithat meg ebben a múzeumban. Kiemelte, hogy nagyon hosszú volt az út odáig, hogy a Bibliát több százmilliós példányszámban lehessen terjeszteni a világon és ehhez nagyban hozzájárult például a papír megjelenése. Hiszen, mint mondta, a papír előtti időkben pergamenre írt bibliai szövegekből eredeti állapotukban vajmi kevés maradt fenn. Idővel az is kiderült, ha egész könyveket másolnak át papírra, az sokkal olcsóbb, mint a pergamen.

Dr. Erdő Péter beszélgetett a gyűjtővel, Galambos Lajossal

Itt megjegyezte, hogy a papíralapú közlés terjedésével felmerült a hitelesség kérdése is, akkor született meg a bevezetőben már említett vízjel. Elmondta, hogy ezt követte a betűszedés feltalálása, amely ismét nagyot lendített a könyvek másolásának ütemén, és ismételten tizedére csökkentette annak költségeit. Ez, mint mondta, egy egész kulturális lavinát, egy szellemi robbanást indított el. Kiemelte, hogy ebben az időszakban a Biblia mint a hit és erkölcs legfőbb zsinórmértékének a terjedése is soha nem látott méreteket öltött. De a papír újkori felhasználásának nagyszerűségéről is beszélt, s egyben megdicsérte a múzeumot és a kiállítóközpontot, hogy annak gyártását és felhasználhatóságát milyen részletesen bemutatja.

Újra megtelt érdeklődőkkel a látogatóközpont

Mint mondta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve például felmerült az, hogy a szeptember 12-ei, budapesti pápai szentmisén a járvány elleni intézkedések fényében hányan is vehetnek részt. Amennyiben csak korlátozott számban, úgy a Hősök terén nagy hasznát veszik majd a kartonpapírból készült székeknek.

Dr. Erdő Péter bíboros a beszéde végén Isten áldását kérte a kiállításra, annak látogatóira. A bíborosi megnyitóbeszéd után az egybegyűltek megtekintették a kiállítást, amelynek egyik fő látványossága az 1626-ban kiadott, első teljes katolikus Biblia, az ún. Káldi-biblia XVII. századi fakszimilepéldánya, vagyis hasonmásmodellje volt. A hasonmás jelző azt jelenti, hogy az akkori kor technikáját alkalmazva, sőt, az akkor vétett hibákat is elkövetve készült a fakszimilemodell, amely munka két évet vett igénybe. A tárlat másik különlegessége a 350 éves Kájoni-kódex fakszimilepéldánya, a legnagyobb zenetörténeti magyar kincsként nyilvántartott kódex hasonmáspéldánya volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában