A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nek nincs gondja az értékesítéssel

2020.08.04. 07:00

Befejeződött az aratás: a búza rekordtermést adott

Befejezte az aratást a Pentele Mezőgazdasági Zrt. Most rövid szabadságra mehettek a dolgozók, van mit kipihenniük. Hogyan sikerült az aratás? A kérdésre Márkli János ügyvezetőtől kaptunk választ.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az árpával, a repcével és a búzával is végeztek a Pentele Zrt. munkatársai.

– Június 26-án az őszi árpával kezdtünk, és a múlt hét végén a búzával ért véget az aratás, és azt kell mondjam, összességében a termés sokkal jobb, mint amire tavasszal számítottunk – kezdte értékelő beszélgetésünket Márkli János.

– A káposztarepce jó közepes volt, ezt is vártuk, hektáronként három tonnát arattunk le. Az őszi árpa esetében ez 5,8 tonna volt. A búzában bíztunk a legjobban, hiszen a tavaszi szárazság abban okozta a legkevesebb kárt. És nem is csalódtunk. Sőt, azt kell, hogy mondjam, abban a negyvenegy évben, amit a szakmában töltöttem el, ilyen jó termésünk még nem volt, rekordot döntöttünk, 7,2 tonnát arattunk hektáronként. Ami még fontosabb, a minőség is nagyon jó, remek liszt és ezáltal finom kenyér készülhet a búzánkból. A siker annak is köszönhető, hogy jó fajtákat választottunk, és jó technológiát. Azt szeretném megjegyezni, hogy az országban nem mindenhol ilyen jó a helyzet, sok helyen akadnak problémák – mondta el az ügyvezető.

A gabona meghálálta a törődést: búzából évtizedek óta nem látott mennyiséget, 7,2 tonnát takarítottak be hektáronként
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ha már a terméssel nincsen gond, egy kérdés vetődik fel: hogyan állnak az értékesítéssel?

– Az árpát már mind eladtuk, nagy része Szaúd-Arábiába került, de az olaszok is vásároltak. A káposztarepce is elkelt közvetítőkön keresztül, tehát megvan a termés gazdája. A búza értékesítésével sem lesz gond, itt évek óta az első számú piacunk Olaszország.

Márkli János elmondta, hogy hétfőtől szabadságot kaptak a dolgozóik, pihenniük kell, mivel az aratás nem egy könnyű munka, és naponta nem nyolc órát tart az aratás, hanem tíz-tizenkét órát is a földeken töltenek az embereik.

Persze teljesen nem álltak le, mivel a mezőgazdaságban mindig van tennivaló. Most a szalmázáson, a bálázáson van a sor, de ezt bérmunkában végeztetik el. Augusztus végén, szeptember elején pedig jön az újabb vetés, előtte pedig természetesen a talaj gondos előkészítése.

Drágulhat a liszt

Márkli János örömmel nyilatkozta, hogy remek a búzatermésük a mennyiséget és a minőséget tekintve is. Arról is szólt, nincs ez mindenhol így az országban. Erről írt a Világgazdaság is. „Mivel gyenge idén a búzaminőség, a kenyérnek való sokkal kevésbé hozzáférhető, mint a leendő takarmány. Az átlagosnál lényegesen gyengébb a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót. Emiatt kettészakadhat a piac, az étkezési gabona már drágul – valószínűsíthetően újabb lisztáremelést generálva –, a takarmánybúza viszont olcsóbb lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában