Eszterlánc

2019.06.08. 11:00

Függőleges városok

Az acélszerkezeti konferencián különböző nézetek feszültek egymásnak abban a tekintetben, hogy jó-e, ha egy város az őserdőben vagy a sivatagban épül fel.

Szente Tünde

Ázsia délkeleti részén, az Egyenlítőtől északi irányban 100 km-re fekvő, független ország fő szigetének területe 720 négyzetkilométer, 42 kilométer hosszú, 23 kilométer széles. A térképen ábrázolt „nagy” szigeten kívül még közel 60 kisebb sziget tartozik a Szingapúr Parlamentáris Köztársasághoz – adta meg csodált országa földrajzi koordinátáit a gyémántdiplomás építőmérnök, dr. Domanovszky Sándor.

A 4,1 ezer négyzetkilométer területű emírség Budapesttől 5 órás repüléssel érhető el. Dubai az – 1971-ben létrehozott, hét szövetségi államot összefogó – Egyesült Arab Emírségek legnagyobb lakosságú tagja. A városállam 70 kilométer hosszan és 15-20 kilométer mélységben nyúlik el a Perzsa-öböl mentén. A terület nagy része sivatag, a lakosság főleg a szűk tengerparti sávban él. Ebben a zónában a világon szinte páratlan építési boom zajlik napjainkban is – kalauzolt egy másik izgalmas térségbe dr. Jankelovics János. Az emírség a tengert meghódítva folyamatosan terjeszkedik, elkészült a Pálma-sziget, megkezdték a Világ-szigetcsoport építését. Mindezt miből? – tette fel a kérdést János, amelyre választ is adott. – A fellendülés a fekete arannyal indult, mára azonban a GDP csupán 3-5 százaléka származik az olajból, a gazdasági élet motorja az üzleti szolgáltatások, a turizmus és az ezeket megalapozó építőipar.

Szingapúrt kereskedelmi állomásként 1819-ben a Brit Kelet-indiai Társaság képviselője alapította, 1965-ben vált függetlenné, majd kínai vezetéssel vált világvárossá. Országukat úgy jellemzik, hogy „a világ minden fővárosában van park, de egyedül Szingapúr fekszik egy parkban.” Dubai első magas házát 40 éve adták át. A 149 méteres, 38 szintes irodakomplexum építése 5 évig tartott – folytatta a disputát János. – A korszak világhírnevet szerzett, vitorlás hajót formázó épülete az 1999-ben megnyitott Burj Al Arab 56 emeletes, 7 csillagos luxusszálló volt. A 2000-es évek elején további nevezetességek egész sorát építették fel, a jelenleg folyó gigantikus beruházások többsége a Dubai 2020 Expóhoz kapcsolódik.

A Szingapúri-öböl 2010-re elkészült csúcsberuházása a Marion Hotel, a világ legnagyobb tömegű épülete. A szálloda három 55 emeletes, 200 méter magas, acélvázas tornyában 2560 szobát foglalhatnak el a vendégek. A tornyok tetején, az 57. emeleten van a 340 méter hosszú Sky Park feszített víztükrű úszómedencével. A szálloda mögötti parkban szuperfák, virágkupolák, felhőerdők láthatók a többi csodával együtt. Szingapúr a maga nemében páratlan! – rajongott Domanovszky Sándor.

Óhatatlanul felmerülő kérdések: nem jár-e mindez földünk energiakészletének túlságosan nagy igénybevételével? Biztosan szükség van-e a sivatagban sípályára? Dubai vezetői célul tűzték ki, hogy a városállam ökológiai lábnyoma a legalacsonyabbak közé tartozzon a világon, aminek megvalósításához nekiláttak – adott hangot bizakodásának Jankelovics János.

Jó vajon, ha egy város az őserdőben vagy sivatagban épül fel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában