nagy baj lehet belőle

2019.02.22. 11:30

A drogpiacon olcsón elérhetők és könnyedén beszerezhetők

Egy sms, pár perc, minimális zsebpénz kell csupán ahhoz, hogy bárki könnyedén hozzájusson némi kábítószerhez.

Tóth Alexandra

A pszichoaktív szerek amennyire olcsók, annyira veszélyesek. Nem ismerjük ezeket, hiszen vegyi anyagokból állítják elő ilyen-olyan módon, de ahogy Orgovány Zoltán, a ­DBKEF (Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószer Egyeztető Fórum) elnöke lapunknak elmondta, a legtöbbször még maguk a dílerek sem tudják, hogy mit is árulnak. A veszély forrása pedig pontosan ez. Ellentétben a klasszikus drogokkal, mint a heroin vagy a kokain, ezeknek a szereknek nem ismerjük a hatóanyag-összetételét. Sokkal olcsóbbak a kokainnál és a heroinnál, ami már a kábítószer-fogyasztás csúcsa. Ez utóbbiak sem mentek ki a divatból, csak a hangsúlyok tolódnak el – most a legnagyobb gondot nem a kokainfogyasztás okozza.

Kétes eredetű növénytörmelék, mely valószínűleg egy pszichoaktív vegyületbe van itatva
Fotó: police.hu

A rendőröknek is rendszeresen adnak munkát a kábítószer-terjesztők. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűn­ügyi Osztálya a héten indított eljárást új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt egy 42 éves férfi ellen, akit hétfőn a nyomozók elfogtak és őrizetbe vettek.

Az eljárás során a rendőrök látóterébe került több olyan személy, akik egy helyről, különböző összegekért vásároltak pszichoaktív anyagot. Az adatgyűjtés eredményeként beszerzett információk alapján a nyomozók azonosították azt a személyt, aki a megalapozott gyanú szerint dunaújvárosi otthonában árusította a drogot. A gyanúsított lakóhelyén tartott házkutatás alkalmával a többi között kábítószergyanús anyagokat és növényi törmeléket foglaltak le. Az igazságügyi vegyész szakértő előzetes véleménye szerint a vizsgált anyag új pszichoaktív anyagnak minősül – tudtuk meg az FM RFK sajtószolgálatának közleményéből.

Orgovány Zoltán
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Orgovány Zoltán azt mondta, a vegyi anyagokkal átitatott növényi törmelék, ismertebb nevén a biofű, sajnos nagyon közkedvelt. Az elnevezés megtévesztő, hiszen az anyag a legkevésbé sem bio, és még csak a marihuánához sincs köze. Utóbbihoz hasonlítva pedig nagyságrendekkel veszélyesebb, hiszen a biofűben található szintetikus anyagok erőssége a kannabisznak a sokszorosa, és amíg az utóbbi esetében egy díler valószínűleg mindig ugyanazt az árut adja, addig biofűből, egyéb pszichoaktív szerekből elképzelhető, hogy a fogyasztó többször egymás után nem ugyanolyat vásárol – szó szerint zsákbamacskát árulnak a dílerek.

Az előbbi esetben érintett férfi őrizetbe vétele mellett a hatóság előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására is, tekintettel arra, hogy az egy évvel korábban elkövetett és folyamatban lévő, továbbá a jelen eljárás tárgyát is képező bűncselekményt Sz. I. folytatta.

A kábítószerek és pszichoaktív anyagok fogyasztása minden szervezetben jelentős, olykor (a szerhasználat mértékétől és az anyag minőségétől függően) visszafordíthatatlan károkat okoz, a fiatalok kifejezetten nagy kockázatnak vannak kitéve. Kiváltképpen azért, mert nincs szükség különösebben kiépített kapcsolati hálózatra ahhoz, hogy dílert találjanak, és elég mindössze pár ezer, vagy esetenként pár száz forint a kívánt hatás eléréséhez.

Az MRE Újvárosi Drogambulancia és a helyi Egészségmegőrzési Központ közösen készített néhány fő híján ezer diákból álló résztvevővel egy reprezentatív felmérést 2018-ban. A 7–12. évfolyamos fiatalok egy 44 kérdéses kérdő­ívet töltöttek ki, ami a káros élvezeti szerek használatára vonatkozó témákat firtatta, azaz főleg a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás került fókuszba. Megdöbbentő, de a felmérésben résztvevő 991 gyerekből 179 használ kábítószert, és meglepő módon jóval többen vannak azok a kamaszok, akik nem közvetlenül a terjesztőtől, hanem baráttól, ismerőstől, havertól szerzik be az illegális anyagot. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a legtöbb tinédzsernek van olyan ismerőse, aki kapcsolatban áll a kábítószerekkel, másrészt azt, hogy nagyon fiatalon válnak „viszonteladóvá” a gyerekek.

Ami a szerek típusait illeti, még mindig magasan a kannabisz vezet a középiskolás korosztály körében, ezt az illegálisan beszerzett, tehát nem orvosi ajánlásra vásárolt nyugtatók követik, a dobogó harmadik fokára pedig az úgynevezett partidrogok, az extasy-származékok kerülnek, és szorosan követi ezeket a speed, valamint az a bizonyos biofű, spice.

A kábítószer-fogyasztás és a szerek könnyed elérhetősége égető probléma, a szerhasználók életkora pedig egyre alacsonyabb, és nem csak a szegregációban, „pszichoszociális gettóban” élők az érintettek. Nem szakadt ruhás, ápolatlan, igénytelen fiatalokat kell elképzelnünk (sőt, a stimuláns drogok használói sokszor kifejezetten adnak magukra), hanem sokkal inkább átlagosnak tűnő kamaszokat, akikre nagyon kell figyelniük a szülőknek, rokonoknak, pedagógusoknak – különben nagyon nagy baj lehet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában