Húszezer jelzőfény a hazavezető úton

2018.05.29. 07:00

Az Ezer lámpás éjszakájával zárult a családi hétvége Dunaújvárosban

Több száz világító léggömb borította be a csillagos eget vasárnap este fél tízkor. Ez volt a nyolcadik alkalom, hogy az ország számos nagyvárosában apró lámpások közös elengedésével emlékeztünk az eltűnt gyermekekre, fiatalokra.

Tóth Alexandra

Az eltűnt gyermekek világnapját az Egyesült Államokban vezette be Ronald Reagan, az USA akkori elnöke 1983-ban, egy hatéves kisfiú, Etan Patz eltűnése nyomán. A világnapot további huszonhárom ország tartja, köztük mi is, nálunk ráadásul a megemlékezésen túl is ment a dolog. Az Ezer lámpás éjszakája rendezvény 2011-ben kezdődött, és azóta számos város csatlakozott a kampányhoz az eltűnt gyermekek világnapjához, azaz május huszonötödikéhez legközelebb lévő hétvégén. A fiatal- és gyermekkorúak eltűnési statisztikája a problémára fordított kiemelt figyelem ellenére is évről évre romlik; tavaly már 15 907 fiatalkorú és 3117 gyerek eltűnését regisztrálták rendőrségi bejelentések alapján.

Garami Gábor visszaszámolása után pontban fél tízkor indultak útnak a lámpások. Fotók: ZsE/Dunaújvárosi Hírlap

Az Ezer lámpás éjszakája városunkban a Parázs Varázs fesztivál záróprogramja szokott lenni, a két rendezvény összekapcsolásával még nagyobb figyelmet kap az egyébként is népszerű és látványos esemény. Az Ezer lámpás helyi rendezvénye három órakor kezdődött Garami Gábor műsorvezető közreműködésével. A szabad programok között kézműves-foglalkozások és játszóházak szerepeltek, de a gyerekek találkozhattak a székesfehérvári és a helyi rendőrkapitányság munkatársaival is, akik bűn- és baleset-megelőzési feladatlapokkal várták a gyerkőcöket. A kicsik akár ki is próbálhatták a rendőrség szolgálati felszerelését is. A kampányhoz több fellépő is csatlakozott, nálunk a New Level Empire, László Attila és Mujahid Zoli koncertezett. Az utolsó sztárvendég a nemzetközi sikereket halmozó Boggie volt, a koncert végén pedig elkezdődött a versengés a világító lufikért. A közönség pontban fél tízkor engedte el azt az ezer lámpást, amely szimbolikusan megvilágítja a hazafelé vezető utat.

A fényes lufik, amelyek szimbolikusan megvilágítják a hazafelé vezető utat

A „gyertek haza” felkiáltás mellett távolodó léggömbök remélhetőleg felhívják a családok figyelmét arra, hogy nagyon kell vigyázni egymásra, a gyermekeinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában