A Waldorf-pedagógia születésének 100. évfordulója

2019.06.11. 10:00

Közel ötven új facsemete a szabadstrandon

A Magyar Waldorf Szövetség tagja a Waldorf-pedagógia megszületésének közelgő 100. évfordulója alkalmából létrejött nemzetközi szervezetnek.

Tóth Alexandra

Ennek célja, hogy olyan projekteket és kezdeményezéseket ösztönözzön, amik segítenek frissíteni a Waldorf-pedagógia valamennyi irányelvét, új impulzust adni neki.

A szervezet külön kérte a Waldorf-módszert követő pedagógusokat, hogy éves programjaik közé kerüljenek olyan tevékenységek is, amik a természeti értékeink és környezetük megóvására fókuszálnak, mint például a méhek védelme vagy a faültetés. Ennek apropóján a dunaújvárosi Waldorf-közösség is összefogott. A Pentelei Waldorf Iskola és a Csigadombi Waldorf Óvoda összefogásának eredményeként 47 fát ültettek a Szalki-szigetre pénteken délután.

– Szülői kezdeményezésre, saját keretünkből, 4 fajta fát vásároltunk – mondja lapunknak Bogáth Péter, aki szülőként maga is aktívan kivette részét ebből a munkából. A szabadstranddal szemközti oldalon, a vasúti sínek mellett tevékenykedő szülők, gyermekek és pedagógusok hársot, kőrist, tölgyet és nyárfát ültettek. Péter azt mondta, ennek a tevékenységnek hagyományteremtő szándéka is van. Tervezik, hogy minden évben az első osztályosok elültetnek néhány csemetét a város azon pontjaira, ahová a városvezetés javasolja és engedélyezteti.

A Waldorf-szemléletmód egyébként is óriási hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és arra, hogy természettudatosságra nevelje a gyermekeket. A facsemetéket ennek szellemében nagy körültekintéssel és szeretettel ültették, és remélik, a fák szépen fejlődnek majd új helyükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!