őrizetbe vették őket

2020.11.19. 10:50

Dunaújvárosi katalizátortolvajok rendőrkézen – Frissítve

A rendőrök őrizetbe vették azt a négy férfit, akik a gyanú szerint egy hónap alatt több mint tíz személygépkocsi katalizátorát lopták el.

police.hu/Molnár Emese

Frissítés: 10:50 (Molnár Emese) -Nem új keletű jelenség, de megint felütötte a fejét az a bűncselekmény-sorozat, hogy kiszerelik az autókból a katalizátorokat, több száz ezer forintos kárt okozva ezzel a kocsi tulajdonosának. A Facebook egyik zárt dunaújvárosi csoportjában osztottak meg egy posztot arról a közelmúltban, hogy a Római körúton parkoló autóból kiszerelték a katalizátort. Kommentek tömkelege érkezett a bejegyzésre, nagy felháborodást váltott ki, és többen jelezték azt is, hogy adott éjszaka folyamán a Római városrészben és a Béke városrészben is ezt tapasztalták az autósok.

Fotók: police.hu

Százezrek tízezrekért

Ez bűncselekmény, amelynek okára videós bejegyzésekben világítanak rá a szakértők. A katalizátorban lévő kerámiatestet átitatják különféle nemes fémekkel (például titániummal), amiket újra lehet hasznosítani. A tettesek megemelik a kocsit, alábújnak, majd egy speciális vágó segítségével, néhány mozdulattal elvágják a kipufogócsövet, így hozzáférnek a katalizátorhoz. Ilyen vágóeszköz kereskedelmi forgalomban van, adott webáruházak kínálatából húszezer forintért már beszerezhető. A vágásnak ezzel az eszközzel szinte alig van hangja, így az éjszaka folyamán észre sem lehet venni a bűncselekményt. A feketepiacon több tízezer forintot kaphat a három perces akció során szerzett értékkel a tettes, amíg az autó tulajdonosának több száz ezer forintos kára keletkezik.

Fotók: police.hu

A közösségi oldalon tett bejegyzéshez fotókat is mellékeltek, az ügyben megkerestük hétfőn a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát. Mint azt tájékoztatásukban írták, „a felvételen látható jármű vonatkozásában november 13-án délben tettek feljelentést arról, hogy a Dunaújváros, Martinovics Ignác utca 8. szám előtt parkoló járműből ismeretlenek az éjszaka folyamán levágták és eltulajdonították a katalizátort. Az ügy kapcsán a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon lopás vétség miatt indult büntetőeljárás. Az elmúlt időszak vonatkozásában elmondható, hogy több feljelentés is érkezett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra arról, hogy a város különböző utcáiban, parkolóiban álló személygépkocsik katalizátorait ismeretlenek eltulajdonították. A helyi rendőrkapitányság valamennyi ügyben büntetőeljárást indított, azok folyamatban vannak”.

Nem egyszerű

Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya arról beszélt lapunknak, hogy elsősorban a régebbi típusú autókat szemelik ki az elkövetők (leginkább Opel Asta G-t, Opel Corsat, Toyota Yarist, Toyota Priust, valamint a BMW-ket), mert ezek katalizátorában magasabb a nemesfém tartalom.

Fotók:police.hu

– Országos szinten tapasztalható, hogy megszaporodtak az ilyen katalizátoros bűnesetek, a kijárási tilalomtól függetlenül. Nem egyszerű elfogni az elkövetőket, hiszen nagy a város területe, rengeteg mellékutcával, átkelőkkel, bokros-fás résszel, és a rendőrségi autó fényére azonnal eltűnnek a helyszínről. (Nem beszélve arról, hogy a dunaújvárosi kapitányság illetékességi területéhez a városunkon kívül még tizenöt település tartozik – a szerk.) Megerősítettük a közterületi szolgálatot, a megyei kapitányság és a készenléti rendőrség állományából is érkeztek kollégák, valamint a polgárőrséggel közös szolgálatot is végzünk annak érdekében, hogy vigyázzunk az állampolgárok biztonságára, és megelőzzük a vagyon elleni bűncselekményeket – vázolta a kapitány, aki példaként elmondta, kedden éjszaka több mint húsz rendőr mozgott szerte a város területén.

Elmondta, hogy a térfigyelő rendszer is nagyban segíti a munkát, de az észlelést és a pontos azonosítást nagyban nehezítik az éjszakai és a rossz látási viszonyok. A kinyert adatokat minden esetben értékelik és elemzik, amelyből nagyon erős kiinduló pontokat kapnak.

Rendőrkézre kerültek – rendőrségi közlemény

A komplex rendőrségi munka eredményre is vezetett, amely a rendőrség csütörtöki közleményéből kiderül:

A dunaújvárosi rendőrök 2020. november 17-én 23 óra 5 perckor Dunaújvárosban ellenőriztek egy autót, és az abban tartózkodó fiatalokat, akikkel szemben két órával korábban a kijárási tilalom megszegése miatt helyszíni bírságot szabtak ki. Az igazoltatás és járműátvizsgálás során az egyenruhások a gépkocsi utasterében immár egy levágott katalizátorra és a katalizátor eltávolításához szükséges eszközökre is felfigyeltek. Kiderült, hogy a személygépkocsiban utazók közül hárman nem sokkal korábban Dunaújvárosban, a Weiner Tibor körúton parkolt autó katalizátorát levágták és eltulajdonították, amíg negyedik társuk a közelben kocsiban ülve és figyelve biztosította cselekményüket.

Fotó: police.hu

A rendőrök az elkövetőket elfogták, és a helyi rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók megállapították, hogy a társaság nemcsak az elfogás estéjén, hanem egy hónapon belül számos alkalommal követett el a város különböző utcáin, terein hasonló bűncselekményeket. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói a 18 éves ráckeresztúri, a szintén 18 éves és 21 éves ercsi, valamint a 25 éves százhalombattai lakosokat lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, és őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Van egy külön csoportunk, amely a bűnügyi háttérmunkával foglalkozik. Figyeljük a közösségi oldalakon, a Facebookon lévő bejegyzéseket, jelzéseket, értékeljük az adatokat, információkat. De szeretném hangsúlyozni, hogy ha valaki olyan információval rendelkezik, amely segítheti a munkánkat, akkor bátran jelezze nekünk. Természetesen olvassuk a közösségi oldalakat, de nagyon fontos az, hogy előbb nekünk jelezzék észrevételeiket az állampolgárok, hogy minél előbb eljusson hozzánk az információ. Szívesen veszünk bármilyen jelzést adott ügyekben, hiszen mi az állampolgárokért dolgozunk – hangsúlyozta Suszter Tamás.

A kapitány a sikeres ügy kapcsán megköszönte a területre vezényelt minden rendőr és polgárőr munkáját, akik a tettenérésben és a további nyomozati munkában közreműködtek. Kiemelte azokat a rutinosabb kollégáit, akiknek a siker egyértelműen köszönhető volt.

Hasznos tanácsok

Az áldozattá válás elkerülése, valamint a bűncselekmény megakadályozása vagy elhárítása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsokkal is szolgál az autósoknak. Ilyen például az, hogy szereljük fel riasztóval a járművet, amit mindig aktiváljunk, amikor kiszállunk a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre. A nagy videó-megosztó portálon ezzel kapcsolatban is több hasznos információval szolgálnak a szakértők. Van például egy olyan riasztó, amely akkor is értesíti az autó tulajdonosát, ha megemelik a kocsiját, a riasztás pedig az okostelefonokra üzenetet is küld. A minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket célszerű szakműhelyben beszereltetni. Garázs hiányában, amennyiben lehetőség van rá, parkoljunk kijelölt parkolóban, frekventált területek közelében. Az esti órákban pedig ott, ahol közvilágítás van, belátható és forgalmas helyen. Amennyiben gyanús személyeket, vagy bűncselekmény elkövetésére utaló körülményt tapasztalunk, azonnal tegyünk bejelentést a nap 24 órájában elérhető 80/555-111-es Telefontanú zöldszámon, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon. Ha bűncselekmény áldozatává válunk, ne nyúljunk semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja a bejelentés után.

Egy-egy pórul járt autótulajdonos egy viszonylag olcsó es egyszerű védekezési módszer választott. Szakemberrel betonvasat hegesztettet a kipufogócsőre, ezzel meggátolva azt, hogy egyszerű szerszámokkal, halkan el tudják lopni a katalizátort. Ötletes megoldás, a nagy videó-megosztókon erről is találnak az olvasók anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!