vissza- és előretekintő

2020.01.19. 07:00

Milyen volt Dunaújváros időjárása 2019-ben és mi várható idén?

Farkas Mikulással, Dunaújváros hobbi meteorológusával beszélgettünk az elmúlt év időjárásáról.

Kállai Félix

Fotó: Havel Gábor

- Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a 2019-es év volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon.

- Az évszakhoz képest szinte minden hónapban melegebb volt az átlagosnál. Ha havi bontásban nézzük, látható a mért értékeken.

2019.01.20. Városháza tér
Fotó: Havel Gábor

A január

a szokásosnál hidegebben indult, de az átlagosnál kevesebb csapadékban volt részünk. A fagyos januárnak köszönhetően többször volt havazás, és így hótakaró is ki tudott alakulni, és a legnagyobb hóréteg 12 cm volt 9-én. A legmelegebbet 17-én mérhettük, amikor 12,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

2019.02.07. Szalki-sziget
Fotó: Havel Gábor

Februárban

az átlagosnál sokkal melegebben alakult. Az enyhe idő mellé nagyon gyér volt a csapadékhullás is. Egész hónap alatt 19,8 mm eső esett, amiben egy két alkalommal lehetett csak látni hópelyheket. Az egész hónapban nem alakult ki hótakaró. Ami igencsak érdekes, hogy 28-án a legmagasabb hőmérséklet egészen 20,3 fokig emelkedett!

Fotó: metnet.hu

- Milyen volt a tavasz?

Március

is szokatlanul melegre sikeredett, de emellett nagyon kevés csapadék volt. A hónapban 5,6 mm esőben volt részünk, ami miatt a hónap vége felé már több helyen aszály is kialakult. Igazán kiugróan magas hőmérséklet ebben a hónapban nem volt, inkább egyenletesen volt a szokásosnál sokkal melegebb.

2019.04.17. Duna-part
Havel Gábor

Április

nem is meglepő már, hiszen ez a hónap is melegebbre sikerült az átlagosnál, szerencsére már sokkal több csapadékban volt részünk. Itt a 43 mm havi csapadék valamelyest javított az aszályon.A legmagasabb hőmérséklet 26-án 28,4 fok volt.

2019.07.05. Szalki-sziget
Fotó: Havel Gábor

Május

volt az egyetlen egy hónap az évben, ami az átlagnál hidegebben alakult. Sorra jöttek-mentek a frontok, és gyakran esett jelentős mennyiségű eső, ami nagyon kellett a termőföldnek. Ebben a hónapban 109,6 mm csapadék volt. Május hűvösebb volt áprilisnál. Ebben a hónapban 26-án mérhettük a legmelegebbet, amikor 26,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Fotó: metnet.hu
2019.07.23. Barátság városrész
Fotó: Havel Gábor

- Úgy emlékszem a nyári hónapokban kánikulai meleg volt.

Június

rendkívül szárazan, és melegen indult, de 22-én egy felhőszakadás véget vetett ennek a szárazságnak. Ekkor 1 óra alatt 41,6 mm csapadék hullott Dunaújvárosra, ami néhol kisebb villámárvizeket okozott. A hónap vége felé a kerekített forró nap is meg volt. 27-én 34,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Július

közepéig viszonylag felfrissülhettünk a 25-30 fok közötti hőmérsékletben, de ezután egy tartósabb hőhullámot tapasztalhattunk. A csapadékmennyiség megfelelt az átlagosnak. A legforróbb napunk az 1-je volt, amikor 35,8 fokig emelkedett a hőmérséklet. A gyakran igen párás levegő miatt bizony többször 40 fok feletti hőérzetben volt részünk. A legmagasabb minimumhőmérséklet 23,3 fok volt 26-án. Még a hajnali órákban sem volt felfrissülés.

2019.08.24. Barátság városrész
Fotó: Havel Gábor

Augusztus

is forró és kimerítő volt sok ember számára. Összesen 17-szer alakult a hőmérséklet 30 fok felett. Ebben a hónapban átlag alatti volt a csapadékhozam. A legforróbb nap 12-e volt, amikor 35,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

2019.09.25. Alsó Duna-part
Fotó: Havel Gábor

- Hozott változást az ősz?

Szeptember

hónap is tartogatott még 2 hőségnapot, amiből 1-én 32,8 fokos csúcshőmérséklet született. Szokásosnál jóval melegebben alakult ez a hónap, és csapadék viszont kevesebb volt a sok éves átlagnál.

2019.10.23. Petőfi liget
Fotó: Havel Gábor

Október

melegrekordokat sorra döntögető hónap volt, amikor főleg 20-ától túl erősre sikeredett a vénasszonyok nyara. 22-én volt a legmelegebb a hónapban a maga 27,3 fokos hőmérsékletével. Csapadékmennyiség az átlagnál jóval kevesebb volt. Mindössze 20,4 mm tudott hullani. A hónap legvégére megérkezett a jelentős lehűlés.

Novemberben

az átlagosnál jóval csapadékosabb idő volt, összesen 97,8 mm esett, de az enyheség az továbbra is fent maradt. Léghőmérsékleti fagy a hónapban még mindig nem tudott kialakulni, 5-én 18,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, miközben igen jelentős csapadék hullott, de 23-án már 1,4 fokig csökkent a hőmérséklet.

- Eljött a tél első, az év utolsó hónapja, amire talán még emlékszünk, de nem árt felfrissíteni az emlékezetünket.

2019.12.31. 06:54 Duna- part
Fotó: Havel Gábor

December

elején megmutatta kis mértékben a tél az igazi arcát, és egy jelentős mennyiségű eső után 1-2 óra erejéig átváltott havazásba, de csak pár folt maradt meg belőle átmenetileg. Ez a hónap is hozott kiemelkedően magas hőmérsékletet, amikor 17-én 17,1 fokig emelkedett egészen. Ez a hónap megfelelt az átlagnak csapadék szempontjából. Igen gyakori vendég volt még a köd, összesen 11 ködös napunk volt.

Nem árt figyelembe venni, hogy mért értékek sűrűn lakott területen történtek!

- Miért fontos ez a mérés szempontjából?

A sűrűn lakott területen sokkal magasabb minimumhőmérsékleteket mérhetünk a derült hajnali órákban. A sok beton úgymond fűti a környéket. A magasság még erre is rátesz, mert a hidegebb levegő nehezebb a melegnél, ezét az mindig a legmélyebb területek felé folyik. Ezért is van a völgyekben, alacsonyabb területen sokkal hidegebb. Jó példa erre a kádár völgy, amit esténként, reggelenként sokan tapasztaltak, hogy akár 5 fokkal is hidegebb van ott.

2020.01.13. Öböl
Fotó: Havel Gábor

- Eddig milyen a január egy időjós szemével?

Egyelőre a tartós köd miatt azt kell, hogy mondjam, eddig ez a hónap átlagosan alakul a hőmérséklet szempontjából. Az igaz, hogy csak 1 cm ipari hó tudott hullani, amit a vasműnek, és a déli áramlásnak köszönhetjük, hogy a városra hullott, de a következő napokban is marad a ködös idő, amiből még néha előfordulhat ipari havazás. Vasárnap várhatóan egy gyenge hidegfront miatt az északnyugati szél kissé megélénkül, ami kisöpri a ködöt, és átmenetileg a nap is kisüthet, persze ezzel együtt ugrásszerűen pozitív hőmérsélet várható, és elolvad az összes zúzmara és hó.

2020.01.16. Vasmű út – Muki
Fotó: Havel Gábor

- Miulyen időre számíthatunk idén? Folytatódik az évszakokhoz képest melegebb időjárás?

- A távoli jövőkép egyelőre úgy néz ki, hogy továbbra is marad a hómentes idő és a sok éves átlagnál kevesebb csapadék.

Farkas Mikulás időjárás állomása kibővült egy webkamerával is, így aki nem akar kinézni az ablakon, vagy távolabb lakik, élőben figyelheti meg Dunaújváros aktuális időjárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában