Szüret

2023.10.14. 15:00

A szép ősz szép bort hoz a pincékbe

A végéhez közeledik a szőlőszüret a Balatonboglári borvidéken.

Kedden befejezték a szüretet a Viticoop Kft. területein. Tóth Dániel ügyvezető igazgató elmondta, a vörös szőlők megszenvedték a párás időjárást, a fehérek esetében erős közepes volt a termés. Megjegyezte, mindenkinek nőttek az inputköltségei az idén a növényvédő szerektől kezdve a csomagolás áráig, de sajnos a felvásárlási árak aligha kompenzálják a kiadásaikat.

Az elmúlt harminc évben a szőlő termőterülete megközelítőleg a felére csökkent, jelenleg 56 ezer hektárra tehető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint Somogyban 3263 hektárnyi területen foglalkoznak szőlővel.

A legnagyobb termőterületek Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonvilágoson, Látrányban, Szóládon, Szőlősgyörökön vannak. De nemcsak a termőterület, hanem a fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. Az európai borászatra jellemző fogyasztáscsökkenés itthon is érezteti hatását. Míg Magyarországon húsz éve még 30 liter volt az egy főre eső borfogyasztás, addig idén ez a mennyiség már 17 és fél literre esett vissza.

Tovább a Likebalaton cikkére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!