Szüret ideje

2023.09.12. 14:00

Van, aki bizakodik, van, aki kétségbe esett

Megkezdődött a szüret az országban. Ilyenkor két kérdés merül fel a gazdákban: milyen lesz a termés, és mennyi lesz a felvásárlási ár.

Agárdy Csaba

Fotó: Laufer László

– Összességében elmondható, több éve változatlanul alacsony a szőlő nettó felvásárlási ára. Termelékenysége nem jövedelmező a gazdálkodóknak, hiszen a befektetett tőke és a munka nem térül meg számukra. A szüret előtt állva, előzetes adatok alapján jelenleg az látszik, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként nettó 94-112 forint közé tehető. A magasabb árak a különlegesebb fajtákra értendőek, mint a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres, a zöldveltelini. A legkimagaslóbb, kilogrammonként akár nettó 165 forintos árat pedig az Irsai Olivér fajtára várják. Az értékesítési piacon az látszik, hogy főleg a fehérborokra van igény, de megemlítve a cabernet sauvignon és a kékfrankos fajták esetében is az átlagos, kilogrammonként nettó 100 forintos ár várható. A gazdálkodók bizakodóak, reménykednek benne, hogy az árak hosszú idő után végre emelkednek, és munkájuk gyümölcse kellő megbecsülésre kerül – nyilatkozta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke.

A fenti árak alacsonynak tűnnek, mert ha az ember megnézi a hirdetéseket, akkor kétszázötven forint alatt nincs eladó szőlő. Dunaújvárosban például egy gazda úgy adja a szőlő kilóját kétszáz forintért, hogy a vásárlónak saját magának kell leszednie.

Az Irsai Olivért vagy a cserszegi fűszerest nem igazán kapni háromszáz forint alatt, de a kilónkénti hatszáz forintos ár sem ritka. A szőlészek-borászok szerint ennek a két fajtának azért nagyon magas az ára, mert leginkább pálinkának, és nem bornak szánják a vevők.

A terméssel kapcsolatban nagyon eltérőek a vélemények. Vannak, akik azt mondják, hogy az utóbbi évtized legjobb termése ígérkezik, és vannak, akik borúlátóak. (Az biztos, hogy a csapadékos tavasz és nyár eleje megtette az ültetvényeken a hatását, aki időben nem permetezett, annak gondjai vannak a terméssel.)

Fotó: Laufer László

Boldog Tamás adonyi gazda, aki a Törley Pezsgőpincészet borásza, így látja az idei esztendőt.

– Mi augusztus 30-án a cserszegi fűszeressel kezdtük el a szüretet, és azóta is egyfolytában szüretelünk. Most a kékfrankoson van a sor, abból rozét készítünk majd.

Az idei terméssel kapcsolatban a szakember elmondta: – Tavaly kevés csapadék volt, az idén jóval több. Ennek pozitívuma, hogy a szőlőfürtök jóval duzzadtabbak, mint egy évvel ezelőtt. De van hátránya is a dolognak, rendszeresen védekezni kellett a peronoszpóra és a lisztharmat ellen. Úgy látom, ez nem mindenkinek sikerült. Azt gondolom, az elmúlt évekhez viszonyítva jobb borokat készíthetünk, tartalmasabb borok lesznek, mint amilyen az elmúlt két évben volt. Most nagyon jó a cukorfok és a savérték aránya. A saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, szép a szőlő, jó borokat készíthetünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!