hulladékgazdálkodás

2021.02.03. 07:00

Kétkukás rendszer nálunk is

Még az előző városvezetés 2019 októberében számolt be arról, hogy az előkészítő munka után milyen folyamatok valósulnak meg a környezettudatos hulladékgazdálkodás érdekében.

Molnár Emese

Ennek része volt a házhoz menő rendszerű, úgynevezett többkukás szemétszállítás bevezetése, vagyis, hogy a kommunális hulladék mellett a szelektív szemetet is gyűjtőedényzetekből szállítja el a szolgáltató. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás sikeres pályázata révén az új kukákat ingyenesen kapja használatba a lakosság, így a dunaújvárosi (hulladékszállítási szerződéssel rendelkező) ingatlantulajdonosok is, és nem kerül pluszköltségbe a szállításuk sem.

Az első körben érintett lakók két nap alatt vehetik át a kukákat

Első körben ötezer darab 120 literes edényzetet szereztek be a családi házas övezetben lakók számára, amiket még 2019-ben meg is mutattak a Dunanett Nonprofit Kft. telephelyén (a társasházak részére nagyobb, 1100 literes edényzetek beszerzését tervezték). A gyűjtőedények átvételét az önkormányzatoknak kell megszervezniük. Az elmúlt időszakban több környező településen kezdték meg a kukák kiosztását, Dunaújvárosban a jövő héten indul. A városvezetés arról adott ki tájékoztatót a hivatalos honlapján, hogy nálunk területi bontásban szervezik meg a kukát kiosztását, hét részre osztva a családi házas övezeteket. Először Táborállás és az Északi Lakópark ingatlantulajdonosai vehetik át az új kukákat az Innoparkban (Magyar út 106.), mindössze két nap alatt: február 12-én 9 és 14 óra között, valamint február 13-án 8 és 12 óra között. Az érintett utcák: Lánczos Kornél u., Neumann János u., Szilárd Leó u., Palánk u., Üdülősor, Ágacska u., Európatanács u., Ezüstfenyő u., Táborállás u., Butykos köz, Csabagyöngye u., Ivó u., Harcsa u., Barsi Dénes u., Vágó Eszter u., Varsa köz, Vízimolnár köz, Csali köz, Halász köz, Hajós u., Rigó u., Szigeti u., Rózsa u., Álmos u., Magyar u., Borgőz u., Somogyi J. u., Berán Lajos u., Búzavirág u., Tövis köz, Százszorszép u., Hosszú sor, Mályva u., Orgona u., Akácos u., Pipacs u., Pitypang köz, Ravasz Erzsébet u., Pipacs köz. Az átvételhez lakcímkártyát, személyi igazolványt és adókártyát kell vinni. Írásos meghatalmazással megbízhatnak más személyt az átvétellel (ehhez nyomtatvány a www.kdv.hu oldalon található). Ha a lakcím nem a szolgáltatással érintett ingatlanba van bejegyezve, akkor a szolgáltatási szerződést, vagy egy hulladékgyűjtési díjról szóló számlát kell vinni. Ha valaki nem tudja átvenni az új kukát a megadott napokon, akkor a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán tudja beszerezni. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tájékoztatója alapján az új kukába műanyag üdítős és ásványvizes (PET) palackok, műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok, többrétegű italos kartondobozok, fém italos, illetve konzervesdobozok, alufólia, fémtálcák, fém zárókupakok, valamint a nem kötegelhető papír hulladék gyűjthető. Kérik, hogy a műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, kupak nélkül, kilapítva rakják a gyűjtőbe. Az új kukát a megszokott szállítási napokon kell kirakni az ingatlan elé. Emellett megmaradnak a szelektív gyűjtési napok is.

Ingyenesen kapják használatba az érintettek az új, 120 literes edényzetet
Fotó: Laczkó Izabella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!