Zene

2016.09.05. 19:50

Szikora: tiszta erőből nyár

Dunaújváros - Az R-GO együttes frontembere, a csikidam stílus megteremtője Szikora Róbert már közel negyvenedik éve varázsolja el a híveit és tölti fel őket a pezsgő nyári energiájával nagy nyári koncertturnéin. Ennek ellenére nem ez a kedvenc évszaka. Mesélt legjobb mentoráltjairól és híres hazatérésekről az Agárdi Popstrandra.

Balogh Tamás

- A szezon egyik első szabadtéri R-GO koncertjén találkoztunk. Akkor tele volt derűs energiával. Kitartott ez a mai napig?

- Igen kitartott, de ez nem csak az idei szezonra érvényes, hanem az elmúlt közel negyven évre is igaz, mert körülbelül akkor léptem be a Hungária együttesbe. A harminchárom éves R-GO együttesben is ez a helyzet. Ez az én belső attitűdöm.

- Szereti a nyarat, mint évszakot?

- Nem vagyok egy nyárimádó ember, mert nekünk ekkor van a horror szezonunk. Ebből fakadóan igazi idénymunkások vagyunk . Ekkor vannak a szabadtéri előadások, a fesztiválok és ez mindig őrületes meleget jelent. A mi koncertünk körülbelül kétórás és a végére, mint egy disznó olyan vagyok! Csak ezért. Amikor külföldön játszottunk egyszer-kétszer előfordult, hogy elmentem a tengerpartra, de soha nem tudtam magamat elfoglalni azzal, hogy nem csinálok semmit. Szóval ez nekem valahogy nagyon furcsa. A tavaszt szeretem a legjobban.

- A csikidam a világon egyedülálló zenei irányzat, amiben úgy érzem végig lüktet és pezseg egy izgalmas, forró és talán erotikus érzés?! Talán éppen nyáron született?

- Az R-GO együttes pontosan úgy aposztrofálta magát, hogy ő egy nyári zenekar. Mindig nyárról énekelünk, példa rá a Tiszta erőből nyár című dal, ami mindig szlogen volt nálunk. És az évszakhoz mindig hozzátartozik a szerelem! És a szerelemhez mindig hozzátartozik egy tópart és akkor máris ott vagyunk Agárdon! Így ezek kapcsán minden összejön, mint a jó kis zsidó tésztában, a flódniban. Ott is - itt is minden együtt van!

- Vízparton bulizni egy fantasztikusan jó dolog, de milyen koncertet csinálni olyan zseniálisan, ahogy Ön szokta?

- Nem nehéz, mert beállt a technikai stáb és a zenekar, profik vagyunk. Egy kicsit nehezebb dolgunk lesz szombaton Agárdon. (Az interjú a hétvégi koncert előtt készült, a szerk.) Ez alkalommal fellép előttünk az MDC együttes, valamint Rácz Gergő és kisegyüttese. Tehát három élő produkciót láthat a közönség egymás után, ami elég nehéz feladat, de a menedzserem meg fogja oldani. Az MDC az a zenekar, amelyik az X-Faktorban a mentoráltam volt és ha lehet viszem a hátamon őket, mert nagyon nagy alázattal vannak a munkájuk iránt, becsületesek és nagyon tehetséges fickók.

- A közelmúltban beszélgettem velük és a mai napig büszkék Szikora Róbert segítségére!

- Az ő esetükben úgy történt a dolog, hogy abban a műsorban őket kaptam. Nem választottam, mint a következő évben a lányokat. A produkcióban az volt a feladatom, hogy őket valamire megtanítsam, azután már azt gondoltam, hogy ezeket tényleg érdekli ez a dolog. Valóban át akarják venni azt a tapasztalatot, amit én összegyűjtöttem az életem során. És ezt én igazán át akarom adni! Nagyon-nagyon ritka dolog, hogy egy fiatal zenekar belenéz a szemébe egy tapasztalt muzsikusnak és azt mondja: hogy van az ? ! Megértem, ha valaki nem ilyen, de az MDC ezt csinálja. A ByeTheWay nem ilyen volt - bár ezt az együttest is nagyon szeretem -, ők azt mondták, hogy mi tudjuk, hogyan kell csinálni! Az MDC is tudja, de ezzel szemben szeretnek tapasztalatot is gyűjteni a régi nagy muzsikusoktól.

- Úgy látom, hogy visszatérő vendég az Agárdi Popstrandon. Kedveli azt a helyszínt?

- Igen, igen. Az első itteni fellépésünk - a zenekar első évében - óriási sikerrel 83 augusztus 20-án volt. Azóta Agárd hagyományosan minden évben a turnénk középpontjában van. Akad ott egy nagyon jópofa srác, aki sokat tett a magyar könnyűzenéért: Turbók Janinak hívják. Ő szervezi a programokat és érzi az egész hangulatát. Éppen ezért az Agárd az R-GO életében és mondhatom ezt a haver zenekarok nevében is - tehát az EDDA, vagy Demjén Rózsi, és akik ott játszanak -, egy különleges helyszín. Nem tudni, hogy miért, de ennek a helynek van egyfajta szellemisége. Olyan, mintha az ember egy kicsit hazamenne és ezt a közönség is így gondolja. Ez a fellépés eredetileg augusztusban lett volna és egy csomó külföldön élő R-GO rajongó ilyenkor szabadságoltatja magát és jön haza. Az idén viszont azért, mert engem kihívtak Rióba az olimpikonoknak énekelni egyet, a koncert erre a hétvégére került. Emiatt sokaknak vissza kellett mondania a szállásfoglalást, ami azért kellemetlen volt. Most viszont mindenkivel hazamegyünk az Agárdi Popstrandra.

- Meg tudja nekünk ígérni, hogy fellépéseire visszavarázsolja nekünk a nyarat?

- Nincs is más feladatom és én is erre készülök! Egyszer egy spanyol régiség piacon jártam, ahová ki volt írva, hogy Itt mindent visszaszerezhetsz, kivéve a fiatalságodat! . Mi sem a fiatalságodat hozzuk vissza, hanem csak a hangulatát, az illatát, de azt nagyon pregnánsan, az nagyon ott lesz!
CSIKIDAM!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!