15°
20°
11°

Frenreisz Károly: lehet érték a popban

A Dal legtapasztaltabb zsűritagja, a rockzenész Frenreisz Károly szerint a popban is lehet érték és az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójának mezőnyében több színvonalas produkció szerepel.

Frenreisz Károly az MTI-nek elmondta: három évvel ezelőtt már kapott felkérést zsűrizésre – egy kereskedelmi televízió tehetségkutatójába -, amit akkor nem vállalt el, azóta azonban sok ilyen hazai és külföldi műsorba nézett bele és azt tapasztalta, hogy ez a munka komoly feladat, nagy kihívást jelent.

A zenész A Dal 2016 tíztagú előzsűrijének tagjaként mind a 372 benevezett pályaművet meghallgatta.

“A teljes mezőnyt tekintve vegyes volt a felhozatal, az első szűrésen átment 56 dal már mind ígéretes volt. Azt hiszem, hogy a mai magyar popzene nagyon széles spektrumát kaptuk, a színvonal a dalok, a szövegek és az előadók tekintetében is jó. Nagyon fontos a számok interpretálása a színpadon, a produkciók összeállása, mert attól még jobbá válhat egy dal” – fejtette ki a zenész, aki Zsédával, Both Miklóssal és Pierrot-val együtt alkotja A Dal zsűrijét.

Idén még inkább előtérbe kerülnek a dalszövegek a műsorban: lesz egy különdíj is A Dal 2016 legjobb dalszövegének, amelyet a tíz tagú előzsűri és a nézők online szavazatai alapján ítélnek oda. Frenreisz Károly a Skorpió legtöbb szövegét maga írta, köztük az Így szólt hozzám a dédapám vagy a De jó lenne haver című számét. Az évtizedek során bírálatokat is kapott, mondván, szövegei nem egyszer banálisak.

“Szöveget írni csak a Skorpióban kezdtem, a Citromízű banán, amely a Metro egyik legnagyobb slágere volt, Sztevanovity Dusán munkája és elsősorban banalitásával nyert. Azért kezdtem szövegeket írni, mert úgy éreztem, saját gondolataimat így tudom a legjobban kifejezni. Lehet, hogy egy-két dalom szövege költői szemmel banálisnak tűnik, de határozottan vállalom őket, mert rólam szólnak és szövegírói munkásságom nagyon segít abban, hogy A Dal zsűrijében a zenék, a hangszerelések, az előadói produkciók mellett a szöveggel is ugyanilyen intenzitással tudjak foglalkozni” – válaszolta az MTI kérdésére.

Frenreisz Károly a magyar rockzene nagy generációjának kiemelkedő tagja. A dalszerző, basszusgitáros, énekes 1965-től 1971-ig a Metróban játszott, a következő két évben a Locomotiv GT-ben, 1973-ban pedig megalapította a hardrockot játszó Skorpiót, amely ma is létezik. Huszonhárom lemezen szerepelt zeneszerzőként és előadóként.

“Kétségtelen, hogy A Dal 2016 elődöntőjébe jutott 30 dal között nincs rockszám. A nevezettek között volt néhány rockos áthallású szerzemény, de a színvonal ott nem érte el a kellő mércét. Az Eurovíziós Dalfesztivál láthatóan nem a rockprodukciókra van kihegyezve, bár kivétel azért van, hiszen a finn hardrock csapat, a Lordi 2006-ban megnyerte a versenyt” – mondta.

Bár magyar előadóknak a kilencvenes évekig nem volt lehetőségük szerepelni az Eurovíziós Dalfesztiválon, az LGT a 1971-ben felléphetett a tokiói Yamaha-fesztiválon, ahol Frenreisz Károly szerzeményét, az Érints meg című dal angol nyelvű verzióját (Touch Me, Love Me, Rock Me) adták elő nagy sikerrel. 

“Szerencsére úgy alakult, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a Metróval, az LGT-vel és főleg a Skorpióval sokat játszottam külföldön. A Metróval voltunk például Finnországban, a turkui rockfesztiválon, az LGT-vel 1972-ben az angliai Lincolnban megrendezett Great Western Express Festivalon, a Skorpióval Kelet- és Nyugat-Európa mellett volt turnénk Kanadában és az Egyesült Államokban is” – idézte fel fesztiválszerepléseit.

A Skorpió manapság ritkán lép fel – tavaly augusztusban a PeCsa záróbuliján adott koncertet -, idén azonban egy kerek évforduló is alkalmat adhat egy nagyobb szabású produkcióra: Frenreisz Károly novemberben 70 éves lesz.

“Még nincsenek konkrét terveim, és bár nem vagyok nosztalgiázó típus, valószínűleg összehozunk valamit ősszel. Lehet, hogy a volt zenekaraim is benne lesznek valamilyen munkában vagy koncertben, lehet, hogy Demjén Rózsival, aki szintén 70 az idén, csinálunk együtt valamit” – jegyezte meg Frenreisz Károly, aki cégével napjainkban hang- és fénytechnikai szolgáltatásokat nyújt különböző élőzenés produkcióknak.

A zenész beszélt arról is, hogy szeretné, ha valamilyen formában és forrásból rendszeres pénzügyi támogatást lehetne nyújtani nehéz helyzetben lévő, nyugdíjas korú rockzenészeknek. Őket – tette hozzá – azért éri hátrányos megkülönböztetés, mert a nyilvántartó hivatalnál sokszor nem maradt nyoma a munkával töltött évek jelentős részének.

“Részben megoldás lehetne a nemzet zenésze elismerés létrehozása, amely a nemzet sportolója vagy a nemzet színésze címhez hasonlóan tudná elismerni a rockzenei szakmából az életművükkel azt kiérdemlő, rászoruló nyugdíjasokat” – fűzte hozzá a zenész.
A Dal második elődöntője január 30-án szombaton látható és hallható a Duna, a Duna World csatornán, valamint a verseny honlapján, a mediaklikk.hu/adal-on.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Egy közösség is büszke rá – Pinke Katával beszélgettünk
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Elkészült a Napsugár tagóvoda! Egy kamionnyi új játékot is kaptak a kicsik
Jégkorong
Agárdy Csaba
Fájó vereséget szenvedett a DAB hazai pályán
Mester a parkettán / 1 órája
A DAC gyors, szellemes kézilabdázással begyűjtötte a premier pontjait 
Minden bajnoki rajt izgalmas és fontos. A DAC férfikézilabda-csapata is úgy készült a Tököl elleni találkozóra, hogy nem sok információval rendelkezett a tököli csapatot illetően.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Iskola hét / 2 órája
Kampányfokozatban a Széchenyi: intézményi hatalomért küzdenek a pártok!
DH-információ
égből pottyant panel / 2 órája
Autóra zuhant egy repülőgépdarab Japánban
DUE-Maarsk / 2 órája
Olyan kemény meccset játszottak a lányok, hogy hárman is megsérültek!
Gallai Péter
DUE-Renalpin / 3 órája
Hétfőn rajtol a futsal szezon! Két új játékos került a csapatba!
Gróf András
Bartók Színház / 4 órája
Pillantson be Ön is a Mikrokozmoz előadás próbájára!
Fejér megye / 5 órája
Mutatjuk a megye foci eredményeit!
Káldor András