Zene

2016.09.04. 17:05

Ez egy nagyon jó hobbi

Dunaújváros - Tíz esztendős jubileumát ünnepelte a hónap első napjaiban a város meghatározó progresszív metál bandája, a The Morning Star zenekar. Az énekest, Bazsó Green Lászlót faggattuk.

Balla Tibor

- Nekem nem tűnik tíz évnek. Olyan, mintha tegnap mentem volna le hozzájuk. Ugyanis akkor már majdnem kész formáció volt, csak nem volt énekesük. A Testimony után sokáig nem énekeltem. Igazából akkor azt gondoltam, hogy lezárok egy korszakot, többé nem állok színpadra. Hogy ez visszafordíthatatlan legyen, még a hajam is levágattam. Három év után csábítottak a srácok, hogy szálljak be. Mivel száz méterre volt a lakhelyemtől a próbahely, egy félév után lesétáltam. Tetszett, amit csináltak, és együtt maradtunk. Eléggé határozott elképzelésem volt arról, milyen zenét szeretnék, ez keveredett a srácok stílusával. Így lett ez a progresszív death metál. Tagcsere, bővülés után most sem többszólamú a zene, inkább vastagabb lett.

Bazsó Green László elégedett az elmúlt tíz év eredményeivel Fotó: Ady Géza

- Ezt akartad?

- Nem. Ez kompromisszum. Én két-három perces dalokban gondolkodtam, verzerefrén-verzerefrén felépítéssel, egy olyan zsigeri zenét, nem akartam ezt a művészkedést . Ez most valahol félúton van, lett nyolc és fél perces dal is, amit ugyanúgy magaménak érzek persze. Ami eddig kijött, azért elégedett vagyok vele. Tíz éve szeptember elsején volt az első próbánk, következő év januárjában túl voltunk az első fellépésen, majd az első demón, rá egy évre az első lemez. Folyamatosan lépdeltünk előre. Megvan ennek a pályának az íve, most elég szépen repdesünk felfelé a Hammerworld szárnya alatt.

- Sok munka van ebben?

- Ma délelőtt is csak a születésnapi bulin járt az eszem. Általában a fél napon át ez tölti ki a fejem. Próbálni sajnos nem tudunk eleget, mert az öt tag ötféle műszakban dolgozik. Ez is az elhivatottságunkat bizonyítja, hogy igenis csináljuk, igenis összehozzuk. Amikor együtt vagyunk, akkor mi vagyunk a világ legjobb zenekara, azon a pár négyzetméteren mi vagyunk a rocksztárok, és teljesen megszűnik a külvilág. Ezért pontosan megéri azt csinálni, amit mi.

Fotó: Zsedrovits Enikő

- A Rockmaratonon rosszkor léptetek fel...

- Meg is lepődtünk, mennyire sokan voltak, még a sátoron kívül is. s a hangulat is szuper volt, jöttek az energiák. Abszolút nem ezt vártuk. Most kezdi megérni az eddigi munka. Jönnek az első gyümölcsök.

- Akkor ebből fogtok élni?

- Semmiképp. Mindenkinek van saját munkája, egzisztenciája. Ez egy nagyon jó hobbi, önkifejezés. Innentől minden ajándék. Az, hogy sok ember eljön a koncertre, hogy elismeri a zenénket a kritika. Van, aki százezerért horgászorsót vesz. Mi pickupot, gitárt, erősítőt, ilyesmit.

- Hogy ünnepeltek?

- A hétvégén voltunk egy fesztiválon, a Barba Negra Track-ben, az volt az első születésnapi buli. Próbálunk látványos dolgokat hozni a színpadra és koncert közben egész barátaink egy-egy dalra feljönnek, és leváltanak egyesével. Így végre mi is láthatjuk magunkat koncert közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!