Zene

2015.06.12. 17:45

Egy nagyon nagy sláger rejtőzik a Digitál zenekar legújabb lemezén

Kedvenc zenekarunk, a Digitál ismét sűrű, de remélhetőleg az eddigieknél is sikeresebb nyárnak néz elébe. Máris Szlovákiában koncerteznek, majd Olaszország, Erdély, a Balaton következik.

Pekarek János

Szokásos nyári turnéjára indult a dunaújvárosi Digitál zenekar, Horváth János vezetésével. Bár írhattuk volna úgy is, hogy nyári elfoglaltságaira indult, mivel nem egyszerűen egy turnéról van szó.

Elsőként Szlovákiában lép fel a zenekar, több helyszínen, s természetesen elsősorban a magyarlakta területeken – igaz, azt a rock and rollt, amit ők játszanak, mindenfelé szeretik! Ennek élvezetében legközelebb az újvárosi Vasasnapon lesz része itteni rajongóiknak: a vasasok juniálisa semmiképpen nem múlhat el a Digitál fellépése nélkül: június 20-án.

A Digitál és körének egy része egy dunaújvárosi teraszon a közelmúltban: bal szélen Horváth János zenekarvezető, középen a fia, Jankó, jobbra pedig Bruno Maccarri olasz slágerénekes.

Ám a Digitál nem marad itthon, hanem folytatja európai körútját! Még a nyáron Rómába utaznak, hogy felvegyék egy videóklip nyersanyagát, és azt a televíziók számára alkalmas formába vágják, rendezzék. A Digitál énekese, Jankó (a zenekarvezető idősebb fia) ugyanis olaszul is énekel egy, az interneten máris nagysikerű dalt, ráadásul Itáliában igen népszerű slágerénekessel, Bruno Maccarrival közösen. A kliphez persze a Digitál szolgáltatja a háttérzenét. Ez a felvétel lesz hivatott meg- és elismertetni Jankót Olaszországszerte – s természetesen itthon, valamint Európa más részein is. A fiú ugyanis az internetről szabadon letölthető dalok kategóriájában már régóta a legnépszerűbb előadók között szerepel itthon: ideje, hogy más kategóriákban is megismerjék nevét, hangját.

A nyári turné még ezután is folytatódni fog a Digitál számára: fellépnek hagyományos helyszínükön, az északkelti olasz tengerparton, valamint Erdélyben, s itthon, a Balatonon, a Velencei-tónál.

Viszont az igazi nagy, idei sikerük mégsem a turnéhoz és a külföldi utazásokhoz kötődik! Elkészült a Digitál zenekar legújabb hanglemeze: csütörtökön hozta el a gyárból a készletet Horváth János. Egyelőre még csak nála lehet kapni – de már folynak a tárgyalások a nagyobb terjesztőkkel.

Ez a lemez (volt már vagy féltucat CD előtte) alighanem nagy ugrást jelent majd a Digitál életében. Az együttes sokszor állt már az országos ismertség küszöbén, sokszor felléptek tévéshow-kban is, lemezeik is megjelentek, s nem panaszkodhatnak: mind sikernek bizonyult.

A nagy, az igazi, az átütő elismerést azonban eddig nem sikerült kiharcolniuk. Talán azért nem, mert hanghordozóikon nem engedtek a szórakoztató zene olcsóbb, ám népszerűbb irányainak.

Ezen a lemezen azonban, amellett, hogy hűek maradtak önmagukhoz, több nagy slágergyanús szám mellett szerepel egy olyan szerzemény is, amely különösen ihletettnek bizonyult. Ez az „Európa kellős közepén" címet viseli. Egyelőre kizárólag a lemezről hallható, internetes megosztó oldalakra még nem tették fel. Ám aki csak hallotta eddig a nagy számot, mind megkönnyezte – pedig öreg rókákról, régi zenészekről, sok slágert menedzselt emberekről van szó. Mi még nem hallottuk, de szívesen hagyatkozunk mások kedvező ítéleteire, ami a Digitál-együttes zenéjét illeti...

Egyébként az is érdekes lehet, hogy milyen rekordízű teljesítmény kötődik a legújabb Digitál-lemezhez. A hanghordozó anyagát ugyanis mindössze kilencvenöt nap alatt alkották meg, zenével, szöveggel, hangszereléssel együtt, s ez idő alatt fel is játszották-énekelték az egészet!

Kíváncsiak vagyunk, milyen sikere lesz a minden eddiginél jobbnak ígérkező, slágerekkel amúgy is teletűzdelt lemeznek, amit hamarosan majd az üzletekben is megvásárolhatnak az érdeklődők. A szerzői természetesen a Digitál zenekar tagjai, a zene nagy része Horváth János és fia, Jankó érdeme, míg a szövegeket Molnár Zoltán írta.

De a Digitál nem változtat szokásain: június 28-án, vasárnap jótékonysági esten lépnek majd fel a közeli Mélykúton: Nagyvenyim egyik tanyabokrán. Ki nem találják, hogy kiknek az érdekében: persze a mélykútiak javára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!