Zene

2017.05.25. 18:50

A Jolly Jackers turnéra megy - Külföld felé kacsingat az újvárosi ír punk banda

Megalakulása óta meglehetősen sok tagcserén esett át a Dunaújvárosi garázszenekarból már Svájcban vagy Olaszországban is ismert Jolly Jackers zenekar. Ez nem csak a zenének tett jót.

Balla Tibor

A hatfős, ír kocsmarock zenét játszó banda négy éve járja az ország klubjait és fesztiváljait, de 2015 óta egyre több külföldi felkérést is kapnak. A Paddy and the Rats előzenekaraként szereztek országos ismertséget, önálló turnékkal is sokak figyelmét felhívták már magukra. Most éppen a műfaj másik nagyágyújával, a Firkin zenekarral együttműködve erősítik a hazai ír autentikus népzenével fűszerezett punk rock szcénát.

A Jolly Jackers zenekar védjegyévé vált, hogy koncertjeiken stílszerűen whiskey-vel kínálják a közönségük első sorban álló részét

Már most több, mint 13 ezer rajongójuk van a legnagyobb közösségi portálon, amelyet első kislemezüknek (Call the Captain - 2014), majd első nagylemezüknek (Sobriety - 2015) köszönhetnek. Svájc, Olaszország, Németország, Ausztria és Horvátország után idén újabb nemzetek közönsége előtt lépnek színpadra, aminek egyik előfutára, hogy új gitárosuk, Fenyves Márk nyert a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán a Jolly Jackers zenekar külföldi lemezbemutató koncertjeinek megvalósítására.

Ezt már egy színvonalas mozgóképes megjelenéssel is tudják promotálni, hiszen nemrég megjelent az új klipjük, Hymn for the Gang címmel, és ez év márciusában megjelent legújabb lemezük is, a sokatmondó Blood Sweat and Beer címmel. A nyári turnén már ezt is játsszák.

A dobok mögött is új ember ül már Szepesi Viktor személyében

A zenekar számára fontosak a külföldi fellépések. Faragó "Sztivi" István, a zenekar énekes-gitárosa nemrégiben lapunknak így fogalmazott: - Gyakran másként állnak a zenekarhoz külföldön. Jó érzés számunkra, amikor akár ezer kilométer távolságból odamegyünk valahova, hogy a vendéglátója megbecsüli az ő munkáját. Itthon is sok felkérésünk akad, de egy idő után már nem tudunk mindent elvállalni. Egy éve nagyon keményen elkezdtem melózni azért, hogy ezek a külföldi bulik meglegyenek. Volt egy-két nagyon emlékezetes. Például Svájcban egy hajón léptünk fel, ahol a tulaj kitalálta, hogy legyen kalózbuli. A kikötőkben mindenhol beöltözött emberek, és akkora bulit csaptunk, hogy a falakon csöpögött az izzadság. Ősszel nagyon sokat játszottunk külföldön. Itthon nem könnyű a helyzet manapság. A neves, mainstream zenekarok még megtöltik a nagyobb helyeket, de az előzenekari lehetőség sem úgy megy, mint régen.

Összeállításunkat támogatta:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!