Zene

2016.10.21. 15:10

Presser Gábor az LGT-ről és a Rúzsa Magdival közös fellépésekről

Dunaújváros/Budapest - A jövő héten kedden Dunaújvárosban lép fel Presser Gábor. Főként aktualitásokról kérdeztük a legendás zenészt.

Szabó Szabolcs

- Egykoron a Megasztár tehetségkutató műsorban gyakorlatilag Presser Gábor fedezte fel Rúzsa Magdit, akivel azóta is többször dolgozott együtt sikeresen. Milyen művészi kapcsolat fűzi össze e két kiemelkedő zenészt?

- Ezidáig csak alkalmanként léptünk fel együtt, leginkább mint vendég egymás koncertjein. Csak néhány dalt írtam Magdinak, de minden közös munka emlékezetesre sikeredett. Aztán tavaly az Angyal mellettem c. dal képfelvétele közben kezdett alakulni a gondolat, hogy közös koncerteket tartsunk. A dunaújvárosi lesz a huszadik Angyal mellettem előadás.

- Ön 17 éves kora óta zenél a nagyközönség előtt. Mi motiválja jelenleg az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb dal- és zeneszerzőjét, előadóját?

- Nem tudok semmi jobbat, mint zenélni.

Örökérvényű dalok szerzője Presser Gábor, aki 17 éves kora óta ismert zenész

- Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott: meglehet azért nem készül új LGT album mert azt nem játszanák a hazai rádiók, így nem jutna el az emberekhez. Valóban ilyen nehéz lenne eljutni minőségi könnyűzenével az egykori és mai rajongókhoz?

- Nagyon nehéz a régi interjúkban mondottakat újra magyarázni, mert egy másik időben, más környezetben került egy adott szövegbe. Azóta sem változott a helyzet, inkább romlott, de sajnos az LGT-vel kapcsolatban ennek nincs semmilyen jelentősége.

- Mire számíthat a dunaújvárosi közönség az Angyal mellettem című koncerten?

Rúzsa Magdival többször is dolgoztak együtt Fotó: MTI

- Rúzsa és köztem hosszú évek alatt kialakult egyfajta zenei együttműködés, ami leginkább stúdióban, próbatermekben zajlott és csak nagyon ritkán, évente maximum néhány előadáson került a nyilvánosság elé. Az Angyal mellettem koncert ennek a közös zenei világnak egy bő kétórás kivonata. Azt gondolom, mostanra szépen összeérett ez a zenei anyag, amiben ugyanúgy vannak jóval Magdi születése előtt íródott dalok, mint mostaniak. Néhány dalban pedig velünk muzsikál majd néhány egészen kiemelkedő tudású hangszeres szólista vendégünk, barátunk.

Szemelvények egy pályafutásból

- Presser Gábor (Budapest, 1948. május 27.) Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes, érdemes művész.

- Alig négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte a gyermek tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle.

- 1967-től kezdve az Omega első saját dalainak zenéjét írta. Több kislemez után ő lett az első három Omega-album első számú zeneszerzője.

-1994-ben jelent meg az első „igazi" Presser-album, a Csak dalok, amit 1996-ban a Kis történetek követett.

- 2008 augusztusában az ő kezdeményezése nyomán indult útjára a magyar dal napja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!