Vizilabda

2015.06.10. 14:26

Utánpótlás: Fejest ugranak a mély vízbe

Dunaújváros - Pénteken Németország ellen megkezdi szereplését a bakui Európa Játékok keretében rendezett ifi vízilabda Európa-bajnokságon a Mihók Attila által irányított női együttes.

Gallai Péter

A magyar U17-es csapat keretében két Dunaújvárosi Főiskola játékos, Mchunu Hlengiwe és a felnőtt válogatottban is már bemutatkozott Vályi Vanda kapott helyet. A szakmai stábot a DFVE vezetőedzője, Mihók Attila szövetségi edző mellett a klub szakosztályvezetője, Kis-Primász Ágnes is erősíti Bakuban.

A rajt előtt így vélekedett Vályi Vanda: – Nagyon izgatott vagyok és a csapattársaim is nagyon várják már ezt a megmérettetést. Rengeteget hallottunk már az edzőinktől, Attilától és Ágitól arról, hogy mire számíthatunk ott, milyen lesz az „olimpiai falu", a hangulat, a körítés. Nagyon izgalmas az egész, és hatalmas megtiszteltetés, hogy ott lehetünk. Játékos karrierünk egyik nagy állomása lesz ez, korosztályunk első világversenye. Természetesen az éremszerzés a legfőbb célkitűzésünk, de mivel az első nemzetközi tornánkról van szó, nem nagyon ismerjük az ellenfeleinket. Úgy gondolom, hogy jó esélyünk lehet, hiszen például az ausztrálokat, akik persze nem lesznek ott az Eb-n, megvertünk tizenegy góllal a dunaújvárosi felkészülési tornán. Nagy és hatalmas kihívás előtt állunk, amit már igen várunk.

A rajt előtt a csapat egy oroszországi tornán szerepelt, amelyen a házigazda egyes és kettes együttese mellett Kazahsztán legjobbjaival mérkőzött. A lányok a második helyen zártak, a torna legjobb védőjátékosának Vályi Vandát választották.

A dunaújvárosi szakember, Mihók Attila szövetségi edző vezetésével pénteken kezdik meg szereplésüket a lányok Bakuban. Fotó: Zsedrovits Enikő

Az utánpótlás mellett a felnőtt válogatott is készül a világbajnokságra itt négy DFVE pólós érdekelt a bő keretben, Menczinger Kata, Gurisatti Gréta, Kasó Orsolya és Garda Krisztina. A második hete Hajdúszoboszlón táborozó társaság a héten a görög csapattal kétkapuzik a tréningek során, méghozzá hat negyednyi időt.

Mint Merész András szövetségi kapitány elmondta, a körülmények ezúttal is ideálisak a helyszínen, a csapat kimondottan remekül érzi magát, fegyelmezetten étkezik, a szenzációs konyha külön főz a válogatottra, a szakácsok lesik a hölgyek kívánságát. Három napig pedig a pszichológusi stáb is foglalkozott a társasággal.

Azonban nem csak jó hírről tudott beszámolni a kapitány, ugyanis az előző szezonban Dunaújvárosban szereplő, jelenleg a bajnoki ezüstérmest erősítő Miskolczi Kitti a helyszínen váratlanul bejelentette: befejezi a közös munkát. Erről a kapitány így beszélt a szövetség honlapján:

– Sajnos Kitti jelentős súlyfelesleggel érkezett, ami egy profi sportoló esetében elképzelhetetlen. Tekintettel arra, hogy nagyon tehetséges játékosról van szó, illetve a női szakágban finoman fogalmazva véges a merítési lehetőség, szankciók helyett Takács Orsolya csapatkapitánnyal elbeszélgettem vele. Másnap reggel azonban ott állt az ajtóm előtt, megköszönte az elmúlt tíz évet, és jelezte, ő bizony nem csinálja tovább. Igyekeztem jobb belátásra bírni, de sajnos nem sikerült. Klubedzője, Tóth László is igyekezett, sikertelenül. Ezzel önmagát, de bennünket is nehéz helyzetbe hozott. Kisteleki Hanna személyében egy balkezes játékos maradt a keretben, elmondtam neki a többiek előtt, ez nem jelenti azt, hogy innentől vörös szőnyeg tárul elé, sőt ellenkezőleg. Megnőtt a felelőssége neki is.

Az ifjúsági Európa-bajnoki program

Június 12. péntek, 9 óra: Magyarország–Németország. Június 13. szombat, 12: Izrael–Magyarország.

Június 14. vasárnap, 17.30 óra: Magyarország–Görögország. Június 15. hétfő, 17.30 óra: Hollandia–Magyarország. Június 16 kedd., 15 óra: Magyarország–Nagy-Britannia. A másik ágon Spanyolország, Olaszország, Oroszország, Szlovákia, Franciaország és Szerbia szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!