Vizilabda

2016.07.12. 19:00

Hat dunaújvárosi pólós bizakodhat, hogy utazik az olimpiára

Dunaújváros - Mától vasárnapig az olimpiai résztvevő magyar női és férfi vízilabda-válogatott komoly ellenfelekkel játszik a budapesti tornán. A hölgyeknél a kupa után hirdet majd ötkarikás keretet Bíró Attila szövetségi kapitány.

Gallai Péter

A női válogatott a BENU Kupa előtt két hetet az Egyesült Államokban, az olimpiai és világbajnok, világliga győztes USA csapatával edzőtáborozott. Bíró Attila szövetségi kapitány a tizennyolcas olimpiai keretből tizenhat játékost vitt ki, közte a Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics négy játékosát, Kasó Orsolyát, Garda Krisztinát, Somhegyi Noémit és Menczinger Katát. Két csapattársuk, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta itthon maradt, ők a visszaérkezés után csatlakoztak ismét a többiekhez. Azaz még mind a hatan reménykedhetnek a riói szereplésben, amelyhez talán a tornán való jó szereplés is hozzásegítheti őket. Ugyanis a kapitány az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elmondta: - A BENU Kupán még a bő keret játszik, két-három poszton gondolkodom még, utána jelölöm ki a Rióba utazó csapatot - mondta.

A hölgyek szerdán és csütörtökön egyaránt 20.30 órakor Olaszországgal, illetve Ausztráliával találkoznak, pénteken 19 órakor pedig Spanyolországgal. A férfiak pénteken a horvátokkal, szombaton a grúzokkal, vasárnap az ausztrálokkal játszanak.

Menczinger Kata szerint nagyon sűrűn és és eseménydúsan telt az USA-ban töltött időszak. Amerikában rengeteg edzőmeccset játszottunk a hazai csapattal és volt három hivatalos mérkőzésünk is. A meccseken egyre jobb játékot produkáltunk, ám csak megszorongatni sikerült a regnáló Világliga győztest. Náluk már megvan az utazó tizenhárom, meccsben vannak, és így előrébb is járnak a felkészülésben nálunk. Természetesen nem kifogásokat keresünk arra, hogy most jobban az amerikaiak, de jó látni az összképet, bármi is a tényállás. Összességében igen hasznos napokat töltöttünk kint, és ugyan nálunk még tizennyolcas keret dolgozik, de egyre jobban összeérik a közös munkánk. Azt még nem tudjuk, hogy kik lesznek az utazó tizenháromban, előtte még vár ránk egy BENU-kupa Budapesten és természetesen a napi két kőkemény edzés sem marad el addig. Mára és a hétvégére viszont azért kaptunk egy kis pihenőt, most azért van lehetőség egy kicsit kifújni magunkat.

A tegnapi nap legszebb pontja pedig az olimpiai eskütétel volt, ahol természetesen mi is ott voltunk.

Az edzésprogramunk úgy volt beállítva, hogy nem feltétlen vette figyelembe a mérkőzés időpontjait, az első napi összecsapás délelőttjén például brutálisan meghajtottuk a játékosokat. Valóban megfigyelhető, hogy sokáig jól tartottuk magunkat, majd elsősorban fizikálisan nőttek fölénk, ami ezek tükrében nem csoda. Persze tegyük gyorsan hozzá, az amerikai együttes közismerten a legjobb fizikumú társaság, ellene a legjobb erődben sem egyszerű a feladat. Testközelből két héten keresztül ismerkedhettük a stílusukkal, sokat, nagyon sokat tapasztaltunk.

Bíró Attila afféle összefoglaló gyanánt megemlítette még, hogy minden szempontból ideális két hétről volt szó, ennél jobb választást keresve sem talált volna, főleg úgy, hogy a legnagyobb rivális vendégül látta: Nagyon korrekt a kapcsolat az amerikaiakkal, nem lehetett semmire sem panaszunk. Ideális körülmények között készültünk, sokat tanultunk. Az utolsó meccsen mér ízelítőt adtunk, milyen az, ha felvesszük a kesztyűt, kár, hogy a végén mi kihagytuk, ők belőtték a fórjaikat, és így végük nehezen, de hárommal nyertek. Azon leszünk, hogy Rióban forduljon majd a kocka, ami természetesen nem könnyű, de nem is teljesíthetetlen feladat. Agresszivitás, fizikum terén sokat fejlődtünk, de még az út közepén járunk, leszünk ennél jobbak, sokkal jobbak. Mindenesetre azt kíváncsian várom, mire megyünk majd a BENU-kupán az olasz, spanyol, ausztrál csapat ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!