Vizilabda

2015.05.26. 18:47

Kínától Ausztráliáig - Nemzetközi vízilabda torna Dunaújvárosban

Dunaújváros - Keddtől vasárnapig ismét nívós vízilabda eseménynek ad otthont a Fabó Éva Sportuszoda, a Sanghaj női felnőtt klubcsapata mellett két korosztályos magyar, valamint az ausztrál, a francia és az új-zélandi válogatott szerepel.

Gallai Péter

Az utóbbi évek alapján elmondhatjuk: Dunaújváros ismét felkerült a női vízilabda nemzetközi térképére, hiszen előszeretettel táboroznak nálunk nem csak a magyar, hanem európai és tengerentúli válogatottak is. Ez egyrészt a Dunaújvárosi Főiskola VE klubjának, az itt folyó munkának, másrészt a kiváló körülményeknek köszönhető. Persze azt se felejtsük el, hogy az 1998-as (ifjúsági) és 1995-ös (junior) magyar nemzeti csapatokban öt DFVE játékos szerepel, s előbbi válogatott szövetségi kapitánya Mihók Attila, a DFVE vezetőedzője.

A kedden kezdődött nemzetközi felkészülési mérkőzésekkel az U17-es együttes a júniusi, bakui ifjúsági Európa-bajnokságra készül, az U20-as gárda pedig a nyár végi, mexikói világbajnokságra.

A Mihók Attila vezette ifi válogatott a kínaiakkal kezdett és egygólos vereséget szenvedett
Fotó: Zsedrovits Enikő

A kínaiak mellett a dunaújvárosi edző, Mihók Attila által vezetett ifjúsági (1998-as születésű), valamint a Petrovics Mátyás irányította junior (1995-ös születésű) válogatott, valamint az U17-es francia, ausztrál és új-zélandi nemzeti együttes szerepel a vasárnapig tartó eseményen. Az ifi csapat már a végleges, a bakui Európa Játékokon rendezett ifi Európa-bajnokságra utazó kerettel szerepel, a csapatban Mchunu Hlengiwe és a mindössze csak tizenöt éves, de már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott Vályi Vanda képviseli a Dunaújvárosi Főiskola színeit. A junior keret még nem végleges, de a Szilágyi Dorottya, Horváth Brigitta, Gurisatti Gréta hármas a vb-n is kulcsember lehet.

Egyébként nevük felmerült Merész András felnőtt szövetségi kapitánynál is, aki kihirdette a vb-re készülő bő keretét. Ebben végül négy dunaújvárosi, Kasó Orsolya, Gurisatti, Garda Krisztina és Menczinger Kata kapott helyet.

Erről így beszélt: – Horváth Brigittán gondolkodtam még, hiszen ő nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, és a centerek között korábban akadtak létszámgondjaink. Végül úgy döntöttem, nem hívom meg, hiszen még túl fiatal, kevés esélye lett volna a keretbe kerülésre, ráadásul ő a junior válogatott oszlopos tagja, nem szerettem volna belezavarni ebbéli munkájába. Felmerülhet a kérdés, miért hívtam be a szintén junior válogatott Máté Zsuzsát és Gurisatti Grétát? Nos, ők a posztjukon – Gréta esetében több is számításba jöhet – ugyanolyan eséllyel indulnak a vb-keretbe kerülésért, mint a többiek.

De vissza a dunaújvárosi történésekhez, a nyitómérkőzés előtt Kis-Primász Ágnes, a DFVE szakosztályvezetője, aki a bakui Eb-n is a szakmai stáb tagja lesz, beszélt a rendezésről.

– Mivel az ifi válogatott Dunaújvárosban készül és Baku előtt csak egy kis tornán szerepelünk, ezért szerettünk volna komoly edzőpartnereket. Az ausztrálok évek óta visszajárnak hozzánk, ők Új-Zélanddal együtt egy európai „turnén” szerepelnek, ugyanis ebben a korosztályban idén nem lesz világverseny, ezért ők csak jövőre, a vb-n lesznek érdekeltek. Addig pedig folyamatosan készülnek, tőlünk Németországba utaznak tovább. A franciák bejelentkeztek, a kínaiakkal korábbi utánpótlás szakmai vezetőnk, Szilágyi Péternek volt kapcsolata, az ő meghívására jöttek és három hetet töltenek itt. A junior csapattal pedig rendre segítjük egymás felkészülését, most is. Azt hiszem veretes névsort sikerült összehozni, annak külön örülük, hogy két tengerentúli csapattal is játszhatunk, stílusuk és erős fizikumuk ellen nem lehet elégszer gyakorolni.

Kis-Primász Ágnes saját szerepéről elmondta: ezt a korosztályos csapatot a kezdetektől ismeri, Mihók Attila távollétében például két éve ő irányította az Olimpiai Reménységek Versenyén a társaságot. – Edzőtáborokat szervezek, intézem a velük kapcsolatos ügyeket, nagy örömmel fogadtam a felkérést. Hivatalosan segédedző leszek az Eb-n, de a szervezési feladatok úgy mint eddig, most is rám várnak. Természetesen szakmai kérdésekben is segítek az edzőknek és a lányoknak, én már tudom milyen felnőtt Európa-bajnoknak lenni, remélem elsőként korosztályos szinten ők is megtapasztalhatják ezt.

A mérkőzések sorát Mihók Attila gárdája nyitotta, a lányok a Sanghaj felnőtt csapatával találkoztak.

Magyarország – Sanghaj 10-11 (2-2, 1-1, 3-4, 4-4)

Magyarország: Magyari – Hertzka 3, Vályi V., Farkas 1, Mchunu 5, Kiss, Vogt 1. Csere: Lekrinszki (kapus), Urvári, Miklós, Tóth, Mucsy.

A nap másik összecsapásán Új-Zéland 15-5-re nyert Franciaország csapata ellen.


Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!