Video

2010.10.12. 14:41

Nem kell temetni a Marcalt

Dunaújvárosi Hírlap

- Az ipari szennyezés egy időre minden bizonnyal kiölte az életet a Marcalból, de nem kell temetni a folyót - mondja dr. Szinetár Csaba, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Biológia Intézetének főiskolai tanára, aki beszélgetésünk elején leszögezi: a katasztrófa óta nem járt a folyónál.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne aggódna a Marcal élővilágáért, és ne kísérné figyelemmel az ezzel kapcsolatos híreket.

- A Marcal hínárnövényzetben gazdag folyó, gyönyörű tökliliomok élőhelye volt, változatos halfauna jellemezte. Feltehetően a múlt hétfői katasztrófa után beleömlő rendkívül lúgos anyag kiölte az életet a folyóból, ám ennek ellenére nem szabad temetni a Marcalt. A Tiszát ért ciánszennyezés a példa arra, hogy a természet csodákra képes. A Marcal is regenerálódni fog - teszi hozzá a biológus szakember.

- Egyetlen adatot hallhattunk az elmúlt héten: a folyó vizének pH-értékét. Ahhoz, hogy az ökokatasztrófa hatását meg tudjuk jósolni, több mindent kellene tudni, hiszen a vörösiszap egyéb más anyagokat, például nehézfémeket is tartalmazott. A minap hallottam, hogy valakik felajánlották: tíz tonna halat telepítenek a Marcalba. Ez a kijelentés a jó szándék mellett nagy mértékű dilettantizmusról is árulkodik, hiszen azzal, hogy a tápláléklánc egyetlen láncszemét pótolják, nem áll helyre a víz élővilága - mondja.

Dr. Szinetár Csabához hasonlóan gondolkodik a tatabányai Fogarasi Péter, aki néhány éve az MTA megbízásából feltérképezte a Marcal növényvilágát. Ő is felelőtlenségnek tartja, hogy a mérési eredmények ismerete nélkül temetik a Marcal folyót.

- A vizitök gyökere mélyen az iszapban van, nincs az a lúg, ami elpusztítja - mondja a szakember.

Regenerálódik, de vajon mikor?

A Marcal élővilága, a flóra és fauna tekintetében is nagy mértékű, komplex ökoszisztémát érintő károsodást szenvedett, melynek mértékét csak a kárelhárítási munkálatok elvégzése után lehet pontosan felmérni. A regenerálódás mértéke és annak időszükséglete azonban még ezután is csak nehezen meghatározható, olvashatjuk a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez elküldött kérdéseinkre kapott kapott válaszlevélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!