műsorfolyammal jelentkezett az Élesztő és Bartók színház is

2021.04.13. 17:30

Verselés több helyszínen – ezúttal is online térben

A járványhelyzet miatt ismét korlátozott keretek között ünnepelhették a helyi versbarátok József Attila születésnapját és egyben a magyar költészet napját. Számos helyi, térségi kulturális intézmény és civil kezdeményezés jelentkezett figyelemre méltó akcióval. Vers, mindenkinek – ezúttal főként az online térből.

Szabó Szabolcs, Balla Tibor

2021.04.11. Az Élesztő Dunaújváros Lokálpatrióta Közösség költészetnapi ünnepi műsora Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézet Fotón:Varga-Huszti Máté diák Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – A járványhelyzet és az arra adott intézkedések már március elején biztossá tették, idén áprilisban sem lesz színes-zajos-közösségi irodalmi ünnep a magyar költészet napja.

A városi intézmények és kezdeményezések – főként egymástól függetlenül – úgy döntöttek, mégis igazi ünneppé teszik az egyik legnagyobb magyar költő, József Attila születésnapját.

A költészetnapra kihegyezett beköszönéssel bontott zászlót az Élesztő civil közösség, amely egy igazán vaskos és tartalmas műsorfolyammal lepte meg követőit az online térben.

A statisztikák szerint átlagban 160-180 követője volt a legnagyobb közösségi hálózaton közvetített élő műsornak, amely egyszerre idézte fel a sokak számára szép emlékű „Vers mindenkinek” közszolgálati irodalmi ismeretterjesztés legnemesebb hagyományait, valamint a friss interjúk és zenés elemek remek ötvözetét.

Az Élesztő többhetes, komoly alapozó és szervezői munkájának köszönhetően meghatározó verselői közösség jött össze, amely számára kedves vagy éppen aktuálisan olvasott, forgatott verseit tette közzé e sokórás műsorfolyamban.

Az Élesztő verses-zenés vers­maratonja továbbra is elérhető a közösség Facebook-oldalán.

A hagyományaihoz híven, a József Attila Könyvtár is számos, sajnos csak a világháló segítségével elérhető programot, feladatot kínált az olvasóközönségnek.

Szerdáig még várják az alkotásokat a József Attila Könyvtár által meghirdetett pályázatokra

A Petőfi Irodalmi Múzeum által József Attila születésének 100. évfordulójára összeállított vándorkiállítás online tárlat keretében tekinthető meg a jakd.hu-n.

Szintén a városi bibliotéka Facebook oldalára várják a nevezéseket a Posztolj verset! felhívás keretében, egészen április 14-ig. A legjobbak igényes könyvjutalommal gyarapodnak majd.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza társulata a Bartók Ünnep sorozatában egy költészet napi kiadást hozott létre, amit vasárnap este 20 órától tettek közzé a Bartók online terében. A 100 éve született Pilinszky János sorait választották mottóul. Ő írta József Attila halálának 25. évfordulóján, 1962-ben:

Varga-Huszti Máté fiatal színésztehetség is verset mondott vasárnap a Kortárs Művészeti Intézetben Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/ Dunaújvárosi Hírlap

„Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle.” Ezek a szavak igazán méltóak a magyar költészet napján, amelyet 1964 óta ünnepelünk, méghozzá József Attila születésnapján. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza művészei úgy ünnepeltek, hogy kizárólag a nagy költő, József Attila verseit mondták, énekelték ezen a napon a Bartók online felületein. Az elhangzott versek: Ó szív nyugodj, a Gyermekké tettél, az Altató, a Ha nem szorítsz..., a Várlak, a József Attila, hidd el, hogy nagyon szeretlek..., a Kész a leltár, a Karóval jöttél..., és a Kései sirató voltak, az előadó művészek pedig Kecskés Tímea, Ivanics Tamás, Auksz Éva, Bán Bálint, Kovács Vanda, Jegercsik Csaba, Hermányi Mariann, Sipos Imre és Szemán Béla voltak. Az összeállítást Őze Áron rendezte.

Nem szomorkodott vasárnap a ­Munkásművelődési Központ, amely a száz éve (1921. március 8.) született Romhányi József író, költő, dramaturg, szerkesztő műveivel emlékezett hivatalos Facebook-oldalán, valamint szintén e felületen tett közzé fotósorozatot a fellépésekre készülő Vasas Táncegyüttes csoportjairól. A fenti rapid összeállításunkból is látható, a helyi kulturális intézmények és civil közösségek mindent megtettek annak érdekében, hogy a járványhelyzet idején se maradjunk versek, verselés nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!