készüljünk fel

2019.03.16. 20:00

Védőoltással az agyvelőgyulladás ellen – hamarosan kezdődik a kullancsszezon

Általánosságban elmondható, hogy az enyhébb a tél, kedvez a különböző ízeltlábúaknak, kártevőknek. Ez alól nem kivétel a kullancs sem. Azonban a pókszabásúak ellen még nem késő védekezni, bár a „szezon” hamarosan kezdődik

Morva Dávid

Szinte hagyomány, hogy a tél, egy-két hét kivételével enyhének bizonyul. Ez alól a mögöttünk hagyott időszak sem képez kivételt. Ez az időjárás kedvezett a különböző kártevőknek ízeltlábúaknak. Nem véletlen, hogy Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti-főorvos szerint:

„Nem árt, ha egész évben gondoskodunk a kullancsok elleni védelemről”

- hozzátette, főszezonban természetesen nagyobb az esélye a kullancstámadásnak, ezzel együtt jó ha egész évben védve vagyunk a pókszabásúak támadásaitól.

Miért veszélyes a kullancs?

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó

Fontos kiemelni, hogy akit megcsíp egy kullancs, az nem lesz biztosan beteg. Ugyanis nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, amik a vérszívás során jutnak be a szervezetbe. A kullancs által terjesztett betegségek közül kettő, a Lyme-kór valamint az agyvelőgyulladás ami kiemelten veszélyes.

Ez ellen védőoltással lehet védekezni.

- Ez egy három oltásból álló sorozat, főleg azoknak ajánlott akik sokat tartózkodnak a szabadban, sokat túráznak esetleg munkájukból fakadóan rengeteg időt töltenek a természetben, például erdészek, és végül természetesen a gyerekeknek is ajánlott beadatni. Ezt egyébként háziorvos tudja felírni. Ezt mindenképpen javaslom.

Ez nem biztosít életünk végéig védettséget három-öt évenként meg kell újítani ezt a védettséget.

Az eltávolítás helyes módja

Természetesen nem csak védőoltással lehet védettséget szerzni az ízeltlábúak ellen. Ha szabadidőnket a természet lágy ölén képzeljük eltölteni, javasolt különböző repellens szereket használni, továbbá fontos a zárt öltözet és az, hogy miután végeztünk szabadtéri tevékenységünkkel, mindenképpen vizsgáljuk át saját testünket, különös figyelemmel a teshajlatokra.

Hogyan távolítsuk el?

Korábban rengeteg legenda keringett arról mit, hogyan értemes tenni akkor, ha észrevesszük magunkban, vagy másban a kullancsot. Erre nagyon egyszerű a válasz, azonnal szedjük ki. Nem szabad semmilyen olajjal, krémmel, kenőccsel bekenni. Hiszen tény, hogy ettől valóban elpusztul az állat, ugyanakkor ez egy fulladási folyamat által megy végbe, és ami mérgező anyagot tartalmaz az ízeltlábú, azt kibocsátja a megtámadott szervezetbe.

A járási-tisztifőorvos szerint a legfontosabb, hogy egy kullanccsipesszel, vagy szemöldökcsipeszel távolítsuk el az állatot. Hozzátette, hasznos ha minél előbb kiszedjük, ezzel csökkentve a fertőzés esélyét.

- Ha valakiből eltávolítottunk kullancsot, akkor is mindenképpen jegyezzük fel, annak helyét, illetve időpontját. Ha néhány nap hét múlva bármi tünet jelentkezik – bőrpír, láz – akkor forduljunk orvoshoz.

Alulról vagy felülről?

Gyakori tévképzet, hogy a kullancs a magasból, a fákról támad. Nos, a szóban forgó ízeltlábú – bár valóban az erdőkben szedi áldozatait – a páradús, aljnövényzetben érzi otthon magát. A szakember szerint a Duna-part ideális környezetet biztosít a kullancsoknak. Emiatt mindenképpen érdemes odafigyelni önmagunkra és szeretteinkre, hiszen késő tavasszal illetve nyáron számtalan rendezvényt tartanak a Duna-parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!