Daruszentmiklós

2021.08.30. 14:00

Ünnepélyes keretek között átadták a Szederinda minibölcsődét a kicsiknek

Az építkezési és berendezési munkákat határidőre és kiváló színvonalon végezték el. Az ott dolgozó három gyakorlott és helyben lakó szakember felkészülten várja a nyolc kisgyermek érkezését.

Balogh Tamás

Kedves hangulatú közjáték tette színesebbé az átadószertartást. Az eseményen megjelentek a jövőbeli bölcsisek családjai is. Néhány csöppség egy idő után már más programért kiabált, ezért a szüleik sietve indultak volna velük az utca felé, hogy ne zavarják az eseményt. Mire a szólni kívánó Varga Gábor országgyűlési képviselő mosolyogva és nagy derűt keltve így kezdte a köszöntőjét.

– Szeretném kérni önöket ott a háttérben, hogy ne vigyék el a kicsiket, hiszen, mivel én is négyet neveltem föl belőlük, ismerem és nagyon is szeretem ezeket a „háttérkoncerteket”, sőt néha hiányzik is!

Az ingatlant már korábban megvásárolták

Majd így folytatta: – Mindig nagy öröm egy elkészült beruházás átadása, mert láthatjuk a tervek megvalósulását, és pláne az, ha olyanról beszélhetünk, amit majd a gyermekek fognak használni. Erre a bölcsődére már sokan és hosszú ideje vártak. Ismét gyarapodott a település. Köszönet illeti a kivitelezőket, a község önkormányzatát és a projektért munkálkodókat. Azt is láthatjuk, hogy van még tennivaló, de jó dolog ott dolgozni, ahol van ötlet és elképzelés a jövőt illetően.

– A Fidesz–KDNP kormány számára a legfontosabb érték a család és a gyermek. Ez a legszélesebb értelemben vett köz- és nemzeti ügy. Magyarország jövője a gyermekekben épül. A magyar kormány a családok támogatását tűzte ki célul. A bölcsődefejlesztések is, amelyekre az elmúlt években jelentős forrást biztosított, ezt a célt szolgálják. Segíti a fiatalokat a gyermekvállalásban, a családokat pedig a legkülönbözőbb módon támogatja.

Varga Gábor országgyűlési képviselő beszélget a leendő bölcsődések szüleivel Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Magyarországon 2010-hez képest, huszonegy ezerrel több bölcsődei férőhely van, és két és félszer több településen biztosított ez az ellátás. Ezek teszik lehetővé a szülők helyben maradását, emellett a foglalkoztatásra is kedvező hatást gyakorolnak.

– Azt kívánom, hogy e falak között a gyermekek mindig biztonságban érezzék magukat, érezzék a szeretetet és az odafigyelést. A későbbiekben pedig váljanak belőlük örömteli óvodások, majd kíváncsi, a saját képességeikben bízó iskolások. Kívánom, hogy minél több gyermek szülessen itt, Daruszentmiklóson is. A szülőknek pedig sok erőt és boldogságot a pici gyermekek felneveléséhez.

Rauf Norbert polgármestertől ezt is hallottuk: – Nagy örömöt adott nekünk ennek a beruházásnak a sikeres befejezése, ahogy ez a jelentős érdeklődés is, amit a megnyitóünnepségen megjelentek száma bizonyít. Az ingatlant már korábban megvásároltuk, felmértük a felújításához szükséges feladatokat, és a terveket is időben elkészíttettük. A pályázaton ezért az elsők között indulhattunk, aminek a megnyerésével kaptunk fedezetet a munkák elvégzésére, a bútorzat, a működéshez szükséges eszközök (a konyhatechnikától a mosógépig), valamint a játékok beszerzésére. A pályázati forrásból huszonhétmillió forint állt a rendelkezésünkre. Saját erőből két és fél milliót tettünk hozzá, illetve a telek és az épület megvásárlására körülbelül négymilliót költöttünk hat évvel ezelőtt. Az ingatlan egy korábbi lakóház volt, ami a megvásárlásakor már hosszabb ideje nagyon leromlottan, lakatlanul állt. Kapott egy új tetőt, leszigeteltük, kicseréltük a nyílászárókat és egy teljes körű belső felújításon esett át. A munkálatok határidőre készültek el. Azt szerettük volna, hogy a nyár folyamán végezzünk ezekkel, mert sok szülő várt arra, hogy a megnyílásával visszamehessen dolgozni. A létesítményünk a minibölcsőde kategóriában készült el, ami hét-nyolc pici baba elhelyezését teszi lehetővé. Ez egy ezerháromszáz lelkes településen, mint a miénk, körülbelül elegendőnek mondható. A szakhatóságok elvárását teljesítettük, jelenleg a működési engedélyezési eljárás zajlik. Reméljük, hogy szeptember elején nyithatunk, s így már bölcsődével gazdagodhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!