Mackótörténelem

2021.02.14. 07:00

Teddy maci hihetetlen karriert futott be a gyerekek körében

A gyertyaszentelő Boldog­asszony ünnepét február 2-án tartja a katolikus egyház, amikor a keresztény közösség Jézus bemutatását ünnepli. A protestánsoknál ez nem ünnep.

Farkas Lajos

A hiedelem szerint, ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát – vagyis szép, napos idő van –, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél lassan elmúlik, és hamarosan enyhülni fog az idő.

Őseink a medvében a legfőbb állatistenséget tisztelték. A téli álmából való február eleji ébredése, valamint az, hogy ekkor hozza világra bocsait, a természet föltámadásának, a tavasz eljövetelének jelképévé vált.

Lehet, hogy ezt a kedves kis történetet ma megmosolyogjuk, amikor a legkorszerűbb meteorológiai előrejelzések segítségével egyre pontosabb képet kapunk a várható időjárásról, de biztos, hogy valami alapja azért volt. A népi megfigyelések több évszázados tapasztalaton alapszanak, ezért felelőtlenség azokat figyelmen kívül hagyni.

A plüssmackó gyermekek millióinak kedvence lett

A plüssmackó vagy játékmackó egy szövetből készült, kitömött játék, amely egy kedves kis medvét testesít meg. Angol elnevezését, a Teddy beart (Teddy maci) Theodore Roosevelt akkori amerikai elnökről kapta, majd később elmondjuk a történetet.

A plüssmackók mára klasszikus gyermekjátékká váltak, szinte a világ összes országában megtalálhatók, a játék szinte végigkísérte az egész huszadik századot. Vannak gyűjtők, akik egy régi darabért egész komoly összegeket fizetnek ki.

A plüssmackó világhódító útja a XX. század elején kezdődött. Kezdetben több próbálkozás is volt e téren, főleg Amerikában, de a várt siker elmaradt.

A gyerekek mindenhova magukkal cipelték a macijaikat

Az áttörést Clifford K. Berryman egyik karikatúrája szolgáltatta. A The Washington Post 1902. november 16-i számában megjelent egy cikk Theodore Roosevelt (becenevén Teddy) egyik vadászatáról.

A tiszteletére rendezett híres elnöki vadászat

A plüssmackó világhódító útja a XX. század elején kezdődött Amerikában Fotó: Pixabay

1902 novemberében Theodore Roosevelt, a közkedvelt amerikai elnök, akit mindenki csak Teddynek becézett, részt vett mint döntőbíró a Mississippi–Louisiana határvita rendezésére összehívott konferencián, majd a két ülés között elment a közeli erdőségbe a tiszteletére rendezett vadászatra. Nem kapott puskavégre komoly vadat, ezért egyik kísérője, fogott egy feketemedve-bocsot, és kikötötte egy fához könnyű célpontnak. A vadászat szervezői úgy intézték a dolgot, hogy az elnök „véletlenül” rátaláljon a szerencsétlen kis bocsra. Roosevelt felháborodott a sportszerűtlen ötleten, és nemhogy lelőtte volna a kis állatot, hanem azonnal utasítást adott annak szabadon bocsátására. Kijelentette, hogy nem hajlandó lelőni egy fogságba ejtett medvebocsot, csak azért, hogy sajtófotók készülhessenek az eseményről. Másnap Clifford Berryman, a Washington Post híres karikaturistája megörökítette az esetet, ami aztán az újság címlapjára került. A rajzon a medvének hátat fordító, puskáját maga elé tartó alakként ábrázolta az elnököt, akinek arcáról és testbeszédéről lerí, hogy elutasítja az ilyen fajta medvevadászatot.

Ez adta az ötletet a fűszeresnek

Morris Michtom feleségével együtt egy kis édesség- és írószerboltot üzemeltetett Brooklynban. Brooklyn New York öt kerülete közül az egyik, sőt a nagyváros legnépesebb kerülete. Michtom az elnökről készült karikatúra hatására készített két plüssmackót, amiket aztán dekorációként kirakott az üzlet kirakatába. A hatás nem maradt el, a macik rövid idő alatt népszerűek lettek.

A híres karikatúra, amely megjelent Teddyről Fotó: Wikipedia

Miután személyesen kért engedélyt Roosevelttől a Teddy név használatára, Michtom felhagyott az édességek árusításával, és megalapította az Ideal Novelty and Toy Companyt, és megkezdte a plüssmackók tömeges gyártását. 1906-ra Amerikában már valóságos mackóhisztéria tört ki. A gyerekek mindenhova vitték magukkal kedvenc macijukat, továbbá népszerű fotózási kellékké is vált. Maga Roosevelt is a mackót választotta kabalának, amikor országszerte újraválasztásáért kampányolt. Nemsokára a gombszemű játékmackó meghódította az egész világot. Szinte minden kontinensen mackóklubok alakultak, mackómintás csörgők, rugdalózók, kislány- és kisfiúruhák árasztották el a piacokat, mindenfelé jótékonysági mackóárveréseket és mackónapokat rendeztek. A játékszer népszerűsége pedig a mai napig töretlen.

Theodore Roosevelt, az USA 26. elnöke

New Yorkban született 1858.október 27-én egy nagyon gazdag kereskedő családba. A Harvard Egyetemen szerzett diplomát 1880-ban. A Harvard Egyetem az Amerikai Egyesült Államok legelitebb egyetemének számít a mai napig. Magán­egyetem a Massachusetts állambeli Cambridge-ben, 1636. szeptember 8-án alapították, így ez az USA legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye.

Az egyetem elvégzése után a Republikánus Párt színeiben kezdett el politizálni. 1882 és 1884 között képviselő lett New York állam törvényhozásában. 1897–98-ban már haditengerészeti miniszterhelyettes, részt vett a spanyol–amerikai háborúban, Kubában harcolt, az általa toborzott híres lovasezredet vezette. A háború befejezése után szédületesen alakult politikai karrierje. 1898-ban megválasztották New York állam kormányzójának, 1901-ben már az USA alelnöke, majd McKinley elnök meggyilkolása után, 1901. szeptember 14-től ő lett az Amerikai Egyesült Államok új elnöke.

Elnöksége ideje alatt 44 eljárást indított a nagy trösztök ellen, továbbá szabályozta a vasutak és az élelmiszeripar működését. Jelentős eredményeket ért el a nemzeti parkok, vadrezervátumok számának növelésében, valamint az öntözés és fásítás területén. Külpolitikájában azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok katonailag is beavatkozhat a különböző latin-amerikai konfliktusokba, így szerezte meg hazája számára a Panama-csatorna használati jogát is.

1904-ben újraválasztották, majd közreműködésével jött létre 1906-ban az orosz–japán háborút lezáró béke, amiért Nobel-békedíjat kapott. Ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországon is járt. Az 1912. évi elnökválasztáson már a Progresszív Republikánus Szövetség jelöltjeként indult, de vereséget szenvedett a demokrata Woodrow Wilsontól.

Érdekességnek számít, hogy a választási hadjárat során 1912. október 14-én merényletet követtek el ellene. Bár a golyó közvetlen közelről érte, de szerencséjére csak izomsérülést okozott, Roosevelt sebesülten is megtartotta több mint egyórás beszédét, mielőtt kórházba vitték.

1919. január 6-án hunyt el New Yorkban.

Felhasznált irodalom

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/teddy-macko-szulinapja/.

Graubard, S. (2007). Az elnökök. Pécs: Pécsi Direkt Kft.

https://www.evamagazin.hu/26555_teddy_bear.

Andor László: Amerikai politika a XX. században (Változó Világ 21., Budapest, 1999).

Magyar nagylexikon I–XIX. Főszerk. Bárány Lászlóné et al. Budapest, Akadémiai; (hely nélkül): Magyar Nagylexikon. 1993–2004.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!