Az almavirágzás jegyében

2019.05.08. 11:30

Szombaton és vasárnap már a tizenegyedik fesztivált rendezik

Tizenegyedszer rendezik meg Rácalmáson az idei fesztiválidény első helyi eseményét, az Almavirág Fesztivált május 11–12-én.

Pekarek János

Almavirág Fesztivál a család, az egészség, a sport és a kultúra jegyében! Ez a fő jelszava az idei szezon­nyitó rendezvénynek, amelyet a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület a hagyományos helyszínen, a Jankovich-kúria összes helyiségében és udvarain rendez.

Steiner Lajos, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: a négy jelszó szerint külön időpontokba szervezték a fesztivál eseményeit.

Egészségünk érdekében szombaton 9 és 13 óra között lesznek események, mondta az egyesület elnöke: így egészségügyi szűrővizsgálatokra kerül sor az öko-épület termeiben, rácalmási háziorvosokkal és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház orvosaival, dr. Árgyelán Sára háziorvos szervezésében. Ugyanitt vér­adás is lesz, valamint egészségvédő és a betegségek megelőzésére szolgáló táplálék-kiegészítőket mutat be dr. Sipkovics Lajos gyógyszerész.

Almahámozó versenyre is nevezhetnek a fesztiválozók a mostani hét végén is Fotók: Archív

Kiegészítő programokkal és más módon is ösztönzik a szervezők, vagyis a városvédő egyesület tagjai a fesztiválozókat az egészség megóvására és a betegségek megelőzésére: lesz nordic walking-oktatás és túra, vérnyomásmérésekkel. Aki pedig legalább négy szűrésen részt vesz, értékes ajándékokat nyerhet. A vizsgálatokon résztvevők két darab kétnapos ingyenes belépőt kapnak a fesztiválra.

Vasárnap délelőtt tíz órakor Almavirág bringatúrát rendeznek a rácalmási labdarúgópályától, játékos nyereményekkel, tombolával. Ugyanakkor Rácalmás nevezetességei címszóval gyalogtúra is indul a kúria főbejáratától.

A kultúra jegyében május 11-én 10 órától nyílnak a fesztivál kiállításai a rendezvényteremben: felsorolhatatlanul sok alkotó és közösség munkáiból. Mindkét nap este hatig látogathatók a tárlatok. A Játékos tudomány: az érzékszervek világa című interaktív kiállítás csak vasárnap látható. Mindkét napon kézműves-játszóház, játékos foglalkozások, vidámpark, játszósarkok, ingyenes arcfestés és pónilovaglás várja a gyerekeket.

Sok egyéb mellett kézművesek portékáit is megcsodálhatjuk

A fesztivál kulturális részéhez tartozik a Gasztronómiai kalandozások címet viselő rendezvénycsoport. Ennek főbb területei: sült és töltött almavariációk, almás finomságok. Almás sütemények versenye és kóstolója (a benevezők szintén két darab kétnapos, ingyenes belépőt kapnak a fesztiválra). Emellett természetes alapanyagú, glutén- és laktózmentes termékek, magyaros és grillételek gazdag kínálata várja a látogatókat, miként mindkét napon kézműves árusok vására is lesz a fesztivál udvarán, sorolta az eseményeket Steiner Lajos, a rácalmási városvédők elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!