Szervezőmunkához kérték a segítséget

A járványügyi adatok a megfeszített védekezés ellenére romlanak, mindent meg kell tenni a megfertőződés, a kórházba kerülés megakadályozásáért.

Molnár Emese

Fotó: LI

Erről beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdai sajtótájékoztatóján. Az MTI összegzője alapján a tiszti főorvos elmondta: a védőoltási program végrehajtása az oltópontokon és háziorvosoknál is a vakcinák beérkezésének ütemében folyik. Már több mint 1 696 000 embert beoltottak. A program jól halad, de nincs elég vakcina. Az ellátórendszer racionalizálásáért megjelent, mától hatályos kormányrendelet alapján a megyei intézmények (kórházak, egyetemi klinikai központok) hatásköre kiterjed valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Így ezek az intézmények végzik az önkormányzati rendelők, illetve szükség esetén a háziorvosok szakmai irányítását, úgy, hogy az oltási program végrehajtása zavartalan maradjon.

A dunaújvárosi önkormányzat részéről négy hivatali dolgozó segít a háziorvosoknak a védőoltások adminisztrációs feladataiban Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt nyilatkozta, hogy „a háziorvosok oltásszervező munkájához hetekkel ezelőtt kérték az önkormányzatok segítségét, mert nem oltóhelyből van kevés, nem az oltás beadása a legnagyobb teher, hanem a szervezőmunka, amivel a központi oltóhelyekre irányítják az oltásra várókat. Ezért kérik továbbra is, hogy egy-két, esetleg három embert is biztosítsanak az önkormányzatok egy-egy háziorvos mellé, hogy a telefonhívásokban, az adminisztrációs- és diszpécsertevékenységben nyújtsanak segítséget”.

Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy a felhívás előtt is szó volt erről a háziorvosokkal, így a kérés után, március elején egy kerekasztal-beszélgetést tartottak arról, miben tudna segíteni nekik az önkormányzat. Az elmúlt héten a hivatal négy munkatársa dolgozta fel a háziorvosoktól kapott listákat (telefonhívások és adminisztrációs munka). A nyomtatásban is igyekeznek segíteni, mert jelentős mennyiségű nyomtatványra is szükség van.

Ezen a héten egyeztetnek a tapasztalatokról, a felmerült problémákra, a segítségnyújtás pontos formájára meg­oldást találnak. A szó­vivő hozzátette, a négy személy elég a szervezőmunkához, de ha szükséges, az iskolai védőnőket is ide tudják csoportosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!