Fergeteges hangulat

2020.10.21. 07:00

Szerb emléknap a nagy vándorlás évfordulójára

A Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület szervezésében megemlékező rendezvény volt a „nagy szerb vándorlás” 330. évfordulója alkalmából október 17-én, szombaton 15 órától a Rácalmási Művelődési Házban.

Körmendi Erzsébet

Fotó: LI

A „nagy szerb vándorlás” 330. évfordulójára rendezett kulturális program a Szerb Országos Önkormányzat támogatásával valósul meg, mondta el érdeklődésünkre válaszul Mohainé Csupity Zsófia, a szerb-ortodok hagyományok aktív őrzője, a Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület elnöke. A rendezvényen az évfordulóhoz kapcsolódóan a résztvevők történelmi visszatekintést hallhattak Dujmov Milán történésztől. A program további részében a Rácalmási Napsugár Asszonyórus szerb dalokat adott elő, Németh Irma délszláv dalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévőket, valamint a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonikásai fergeteges hangulatot teremtettek.

A Rácalmási Napsugár Asszonykórus előadása is színesítette a programot, Juhos Melinda harmonika kíséretével
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 

A részvétel előzetes regisztrációhoz volt kötve, ugyanis a művelődési ház termében csak annyian lehettek, amennyi ember megfelelő távolságot tud tartani egymástól óvintézkedésként a járványhelyzetben. A koronavírus egyébiránt is rányomta bélyegét a programra, mert emiatt le kellett mondaniuk a résztvevőknek a Zorica Tánccsoport fellépéséről, a KOLO zenekar által vezetett táncházat pedig egy más alkalommal tartják meg.

Dujnov Milán történész és Mohainé Csupity Zsófi a főszervező
Kellő távolságot kellett tartani egymástól a teremben

A északi irányú vándorlás fontos epizód a szerb történelemben: 1690-ben 40–60 ezer szerb települt át Magyarországra a mai Koszovóból és más szerb területekről. A nagy vándorlásnak az adott szimbolikus jelentőséget, hogy személyesen az ipeki (peći) pátriárka, a koszovói területek nagy befolyású fő vallási vezetője, III. Arsenije Čarnojević állt az élére, aki 1690 szeptemberében és októberében szerb tömegek élén Magyarországra települt. A bevándorlók elsősorban a Dél-Dunántúlon és Bácskában találtak új otthonra, de sokan közülük folytatták útjukat északi irányban a Duna mentén: ez az eredete Szentendre nagy szerb közösségének is. A bevándoroltak pontos létszámáról nincsenek feljegyzések. A szerb hagyomány már 1690-ben 40 ezer családról tudott, egyes történészek becslései a félmillió főig terjednek, az uralkodó vélemény azonban 40–60 ezer betelepülőt valószínűsít.

A maszk használata kötelező volt a járványhelyzet miatt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!