Jól befűtöttek a város(iak)nak

2021.08.17. 17:30

Szájkarate a távhőszolgáltatás témájában a városvezetés és a DVCSH között

Nyár van, nincs fűtési időszak, mégis nagyon sok szó esik a városban a távfűtés kérdéséről. A Pintér Tamás polgármester indította „fűtés-gate” minden fontos, városlakókat érintő mozzanatáról beszámoltunk, ezúttal ezek ismétlésétől eltekintünk, viszont a közösségi portál felületeit segítségül hívva megnéztük, hogyan is vélekednek most a városlakók a távfűtés körüli hírekről.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Dunaújváros – Az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán a DVG Zrt. „átvette saját tulajdonát” az „eddigi bérlő” DVCSH-tól poszt alatt megoszlanak a városlakói vélemények, de sokan egyetértenek abban, hogy a tájékoztatásnak nem ezen a fórumon kellene zajlania, illetve, hogy a lakók nagyon nem szeretnének egy fűtésszámlát kétszer is kifizetni. Például: „Valaki mondja már meg, hogy most mi a francot kell csinálni, mert szégyen az egész, ami itt zajlik, döntsem el én, hogy kinek fizetek, mindkét fél azzal jön, hogy neki. Most ezt komolyan gondolja a DVG meg a DVCSH, hogy majd én, mint laikus fogyasztó eldöntöm, kinek van igaza?” A témában egy poszt­tal lejjebb ugyanitt egy érdekes párbeszéd is felbukkant. Valaki azt írta, hogy „nagyon sokan nem fognak várni arra, hogy ti majd októberig itt a homokozóba lejátsszátok egymás közt ezt a kis hisztit! Be fogja fizetni a számlát minden hónapban!” Erre az önkormányzati sajtószóvivő – hogy magán­emberként vagy sajtószóvivőként, azt nem tudjuk – azt válaszolta, hogy „ezt teljesen nyugodtan megteheti. Utána a DVG ezt ugyanúgy ki fogja számlázni Önnek. És mivel Önt a DVCSH verte át, így nála kell majd a pénzét követelnie.” Eddig, mintha nem lett volna szó arról, hogy a városlakónak bármit is bárkitől saját magának kellene követelnie, illetve, ha igaz, hogy a városvezetés tagjainak jelentős része is oda fizette a számláját a DVCSH-nak júliusra, akkor az megillatozza ezt a párbeszédet.

A zsebbevágó téma megmozgatta az előfizetőket

Mert ugye időközben megjelentek az újabb közlemények: a DVCSH azt közölte, hogy a városvezetők egy része a DVCSH-nak befizette a júliusi számlát, miközben másra buzdítják a városlakókat. Az önkormányzat is közleményezett, ott ezt nem cáfolták és nem is erősítették meg, viszont a városlakók idegszálai még egyet borzolódtak a helyi fűtéstörténet mentén. Például: „Ááá mekkora gáz ... önkormányzat fejetlenül rohant a falnak az elején, aztán erőszakosan, sőt mi több, betöréssel próbáltak elfoglalni területet, most meg szembe köpik saját magukat azzal, hogy buzdítják a lakosságot, hogy egy új szolgáltatónak fizessenek, amely még nem is szolgáltat, közben meg a régi szolgáltatónak fizeti ki a számláját = szolgáltatás díját ... jó Isten, lassan filmet lehet forgatni belőle...” De van ilyen is: „Jó Isten gyere le... Mikor lesz ennek vége? Kapkodjuk a fejünket, jobbra-balra.” Sokan kommentelnek továbbra is a tájékoztatás választott fórumait, illetve az adatgyűjtést kritizálva. Medgyesi Miklós önkormányzati szóvivő pedig próbálja mindenkinek elmagyarázni, mit hogyan kell, és miért az önkormányzat álláspontja a helyes. Volt, aki arra figyelmeztette a szóvivőt, hogy „ne okozzon nagyobb kárt az önkorinak, mint aminek az elhárítására törekszik.” Aztán vannak szélsőséges hozzászólások is, amelyeket nem idézünk, mert nem tűrik a nyomdafestéket. Az biztos, hogy a városlakók – nemcsak a kommenteket olvasva, hanem a várost járva is kiderül – spiccen vannak ebben a kérdésben, szeretnének már végre tisztán látni, és nyilván forintosan is korrekt módon kijönni ebből.

Most még nem kell aggódnunk a hideg radiátorok miatt. De mi lesz később? Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

De egy szó, mint száz, a kép, ahelyett, hogy tisztulni látszana, sokaknál, szerintünk jogosan inkább zavarosodik. Annyi szerencsénk nekünk, városlakóknak mindenképpen van, hogy nyár van, és nem kell ennek az önkormányzatnak a gyors, megalapozott és hatékony intézkedéseire támaszkodva várni, hogy felmelegedjenek a radiátorok… Egyelőre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!