Az ifjúsági egyesület tagjai, helyi fiatalok és vállalkozók újítják fel a helyiséget

2020.09.02. 17:30

Perkátai valós mese egy térről, azon szorgoskodó kamaszokról

Kicsit félő, hogy kétségbe vonják majd a szavahihetőségemet, pedig valóban igaz, amit papírra vetek. Kamasz fiatalok szabadidejükben újítják fel Perkátán a Győry-kastély helyiségeit, ráadásul olyan iparosmesterek irányítása alatt, akik maguk is puszta lelkesedésből dolgoznak, sőt, alapanyagokkal is beszállnak a megvalósításba, ugyanis csak feleannyi pénzük van, mint amiből kivitelezhető. Perkátai valós mese.

Balla Tibor

Fotó: LI

A „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület az ifjúságnak és az ifjúságért dolgozó civil egyesület. Horváth Dóra elnök elmondta, augusztus közepén elkezdődtek a munkálatok a Győry-kastélyban. Mégpedig „Az én váram, a mi könyvtárunk” című projekt munkálatai, amelynek keretében a József Attila Nagyközségi Könyvtár új helyén egy ifjúsági közösségi teret hoznak létre. A pályázatban perkátai fiatalok, tinédzserek, fiatal felnőttek vesznek részt, akiknek a munkáját perkátai szakemberek, Áldott Balázs (fűtés, vízvezeték), László Norbert (villanyszerelés), Lászlóné Szabó Edit (a könyvtár vezetője), Németh István (padlócsiszolás) és Rácz János (kőművesmunkák) segítik. A pályázat elsődleges célja – a közösségi tér létrehozása mellett – a tanulók pályaorientációja, valamint a közösségépítés és a könyvtár méltó helyen, környezetben való kialakítása.

Létrán járni is megtanultak

Terepszemlénk idején éppen munkálkodott a villanyszerelési munkák mentora, László Norbert, aki még létrával „járni” is megtanította a fiatalokat. Hogy miért vállalta el önként, térítés nélkül? Először a neveltetésére hivatkozott, ahol tudunk, segítünk. Aztán csak rátért a nyomósabb okra, a mai világban meg kell becsülni mindent, a fiatalok részéről induló törekvést, ahol ők szeretnének valamit kialakítani. „Úgy vettem észre, hogy szinte mindenre hajlandóak a szó jó értelmében. Egy olyan közösség épült itt ki Dórinak köszönhetően, ami megérdemli a támogatást. Nem tagadom, van benne olyan célzat is, ha ezek közül a srácok közül valakivel meg tudom szerettetni a szakmát, amit tizenöt éve űzök, akkor a csapatunkhoz édesgetnénk. Lokálpatriótaként a családommal mi minden olyan törekvést támogatunk, ami a település fejlődését szolgálja.”

Szabadidejükben, önként vállalták, hogy felújítják a teret, ami az övék lesz Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Horváth Dóra elmondta, egy teljes renoválást kell elképzelni, a plafontól a padlóig mindenhez hozzá kell nyúlni. Persze csak az épületen belül, hiszen műemléki védelem alatt áll a kastély egykori vendégszárnya. Korábban a katolikus karitász gyűjtőpontja volt a helyiség, ahol a közösségi tér készül (társasjátékokkal, pingpongasztallal, könyvekkel!), a volt polgárőr szolgálati lakás helyén pedig a könyvtár kap új otthont. A munka effektív úgy zajlik, hogy a mesterek a helyszínen megmutatják, mit, hogyan kell csinálni, majd a fiatalok elvégzik azt. Hivatalosan: nagy értékű pályaorientációs munka folyik, a fiatalok ki is próbálhatják mindjárt. Nem is kis munkát vállaltak, ugyanis már nagyon régen nem használták ezt a helyet, a vakolat helyenként leomlott, penészedett.

Horváth Dóra elnök, az egyesület motorja

Már régóta szerettek volna Perkátán új helyet találni a könyvtárnak, pályáztak is intézményi és önkormányzati szinten többször is, de nem sikerült nyerniük. Ekkor állt elő az ötlettel Horváth Dóra – akiről azt mondják helyben, ha ő nem lenne, akkor nem lenne semmi program, csellengenének a fiatalok –, hogy vannak az Európai Szolidaritási Testület ifjúsági kategóriás pályázatai, amik bár alacsonyabb költségkerettel bírnak, de feltételként szabják, hogy a fiatalok maguk valósítsák meg a projekteket. A helyi önkéntes programokban kezdtek el mozgolódni, és életükben először adtak be ebben a pályázati rendszerben pályamunkát. Az elnök felidézte, hogy milyen kettős érzés volt, amikor görgették le a döntési listát, és rádöbbentek, hogy nyertek a Tempus Közalapítvány pályázatán, nem is keveset, két és fél millió forintot, és aztán rájöttek, hogy ennek körülbelül a duplájára lenne szükség, hogy meg is valósulhasson, amit elképzeltek. A megnyíló anyagi forrás legfeljebb az anyagköltségeket takarná be, még úgy is, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. pályázatán még nyertek 310 ezer forintot, amit a mozgássérültek mosdójának kialakítására szánnak.

De Dórát, és a keze alatt serdülő fiatalokat nem olyan fából faragták, akik csak úgy feladják az álmaikat. Megkeresték a környék vállalkozó mestereit, kőművest, villany- és vízvezeték-szerelőt, és rávették őket, hogy segítsenek. Bár rávenni sem nagyon kellett őket, segítettek örömmel. Az elnök elmondása szerint a mesteremberek mindegyike elmehetne pedagógusnak is, úgy irányítják az ifjakat. Gondolják csak el! Perkátán 15 fiatal – a legkisebb mindössze 11 éves! –, plusz az egyesület tagsága a nyári szünetben nem délig alszik, nem a strandon sütteti a hasát, nem online játszik egymással, pláne nem valamelyik szórakozóhelyen múlatja az időt, hanem falat bont, maltert kever, lyukat fúr, falat fest, hogy aztán legyen egy saját helyük, ahol összejöhetnek majd. Ja, a könyvtár új helyén! Higgyék el, igazat beszélek!

A szakemberek útmutatása alapján ők maguk végzik el a felújítási munkákat

Azt említettem már, hogy az egyesület hagyományőrzéssel is foglalkozik? Meglepő, de ennek is van helye és jelentősége a megvalósításban. Mivel a lányok (zömében a Kankalin Néptánccsoport tagjai) fizikailag még nem nagyon tudnak részt venni a munkálatokban, talán majd a festésnél, bútorozásnál (ökokönyvtárra gondoltak, újrahasznosított bútorokkal), de mégsem szeretnének kimaradni belőle. Szabadidejükben inkább ott vannak ők is, és amit tudnak, besegítenek, keresik az ötleteket és a megvalósításokat. No és ugye, a hagyományok! Régen, amíg a férfiak dolgoztak, addig az asszonyok elkészítették az ebédet, hogy legyen erő folytatni a munkát. Ezek a lányok is hasonlóképpen járnak el, a bogrács alá tüzelnek, és fakanalat ragadnak. Ottjártunkkor éppen babgulyás rotyogott, de korábban paprikás krumpli gőzölgött a kondérban. És ezt a lányok önállóan készítették el!

Rádöbbentek, hogy nyertek, de a duplájára lenne szükség, hogy elkészülhessen

Lászlóné Szabó Edit foglalta össze úgy ezt az egészet, hogy a fiatalok örökbe fogadták ezt a teret. Ugyanis tényleg a magukénak érzik, és tényleg egy igazi közösségi tér lesz. Elképesztő, mire képesek a fiatalok, ha csak egy halovány kis lehetőséget is kapnak. Csípjenek meg, hogy nem álmodom! Vagyis ne! Ez még álomnak, mesének is szép lenne. De igaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!