Tizennyolc fogat állt rajthoz

2021.07.27. 14:00

Perkátai Lovasnapok és nyári fesztiválnap színesítette a múlt hétvégi palettát

A kétnapos esemény során C kategóriás fogathajtó versenyre és a Perkátai Lovas Találkozóra is sor került. A fesztiválnapon különböző programokkal készültek az érdeklődők számára a szervezők.

Horváth Dóra

A Perkátai SE Lovas Szakosztálya és Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2021. július 24–25-én szervezte meg a Perkátai Lovasnapok elnevezésű rendezvényét, és ezzel párhuzamosan, szombaton az önkormányzat nyári fesztiválnapra is invitálta a községben élőket.

A Perkátai Lovasnapok kétnapos esemény keretein belül 24-én C kategóriás fogathajtó versenyre került sor, amelyhez szervezőként a

László Réka, Áldott Hanna és Albert Gréta volt a legügyesebb

Fejér Megyei Lovas Szövetség is csatlakozott. A Győry-kastély kertje és a sportpályák szolgáltak helyszínül a nívós rendezvénynek, amelyre az egész megyéből érkeztek, és összesen 18 fogat nevezett. A délelőtt az akadályhajtásról szólt, délután pedig a vadászhajtás volt a program. Minden fogatos a lehető legtöbbet hozta ki mind magából, mind a lovaiból, így a nap eredménye az alábbi lett: az akadályhajtás első helyezettjének járó kupát Domján Eszter vihette haza, a Vihar LE képviseletében, második lett Taligás Menyhért a Sárbogárdi LE-től, harmadik helyet vívott ki magának id. Semjén Attila, a Mezőszilasi LE színeiben, a negyedik helyezett szalagját Vadócz Zsolt vehette át a Kálózi LE-től, ötödik lett Semjén Attila a Mezőszilasi LE-től, s a tabella hatodik fokára Kovács Tibor „léphetett” fel, szintén a Vihar LE színeiben.

Idősebb Semjén Attila nyerte el az első helyezettnek járó trófeát a vadászhajtás kategóriában

– Szeretnénk, szeretném, ha Perkáta ismét bekapcsolódna a Fejér megyei lovas élet vérkeringésébe – mondta Dózsa Tamás, a Perkátai Lovas Szakosztály elnöke. – Meghatározó szerepet játszott a tíz évvel ezelőtt rendezett versenysorozat abban, hogy ezt a sportot megszeressem. Ha az általunk szervezett versenyek legalább egy fiatalnak meghozzák a kedvét, hogy belevágjon a lovas életbe, már megérte. Nagyon jó, fiatal, lelkes, aktív csapat segédkezett a szervezésben, nélkülük nem sikerült volna. A látogatottság is nagy volt, jövőre is szeretnénk folytatni, legalább újra egy tízéves sorozatot megvalósítani.

A vadászhajtás során a következő eredmények születtek: első helyezett lett id. Semjén Attila, a tabella második helyét Bodnár Csaba érdemelte ki a Sárbogárdi LE-től, harmadik lett Nánai Zoltán a Mélykúti LE színeiben, a negyedik Taligás Menyhért, az ötödik Domján Eszter, a hatodik pedig Kiss Nándor lett, aki a Nagylóki Lovasegyletet képviselte.

Tizenöt év után újra útjára indult a találkozó vándorkupája

Tizenöt év után újra útjának indult a vándorkupa is, amelyet az akadályhajtás nyertese, Domján Eszter kapott meg, s amelyet jövőre meg kell védenie a fiatal versenyzőnek. A díjakat Oláh István, Perkáta ügyvivő alpolgármestere, dr. Lakos László, Perkáta jegyzője, Horváth István, a Perkátai Polgárőrség elnöke és Horváth Milán perkátai fogathajtó versenyző adták át a nyerteseknek. Perkáta Nagyközség Önkormányzata ajándékcsomaggal készült a női segédhajtók számára, illetve különdíjakat is átadtak.

A felnőttek legjobbjai: Takács Róbert, Orbán Brigitta, Rác Roland

– Sok a lovas Perkátán, a lovas élet nagyon magas szinten mozog helyben, ez az egyik oka, hogy megszerveztük a Perkátai Lovasnapokat – nyilatkozott Oláh István, Perkáta ügyvivő alpolgármestere. – A másik oka a hagyomány; hosszú évtizedeken át tartottak hivatalos fogathajtó és díjugrató versenyeket nálunk, így szerettük volna feleleveníteni azokat újra.

A nyári fesztiválnap keretén belül arcfestés, csillámtetoválás, kézműveskedés, kirakodóvásár került megszervezésre, a gyerekeket ugrálóvár várta, este pedig a Lord együttes adott koncertet.

Vasárnap a Perkátai Lovas Találkozóra amatőr versenyzőket vártak. Az eseményen két kategóriában lehetett indulni: ügyességi hátas és fogathajtás kategóriában. Dél­előtt a fogatos versenyzők álltak startvonalhoz, majd a hátas ügyességin bizonyíthattak a nevezők. A helyezések a következőképpen alakultak:

A gyermek ügyességi versenyt Áldott Hanna nyerte, második László Réka és harmadik Albert Gréta, akik a Bokréta Lovasudvar színeiben versenyeztek. A felnőtt amatőr kategóriában a győztesnek járó kupát Orbán Brigitta vihette haza, aki a Perkátai Polgárőrséget képviselte, a második lett Takács Róbert és harmadik Rác Roland. A fogathajtó megmérettetésben az első helyet Kiss Nándor nyerte el, a másodikat Ujfalusi Gábor. Harmadik lett Veres László.

Domján Eszter, az akadályhajtás bajnoka átveszi a vándorkupát Oláh István ügyvivő alpolgármestertől és dr. Lakos László jegyzőtől

A Perkátai Lovasnapok második napján is készültek egyéb programokkal a szervezők: kézműveskedéssel, arcfestéssel, csillámtetoválással és ugrálóvárral várták a gyerkőcöket. A kirakodóvásárosok is visszatértek portékáikkal az eseményre, amely a késő délutáni órákban ért véget a Győry-kastély kertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!