Játszva segítik a beszédértést, felkészítik őket az iskolára

2019.10.17. 20:00

Pedagógiai módszertani bemutatót tartottak az Aranyalma tagóvodában

A Dunaújvárosi Óvoda szervezésében zajló őszi pedagógiai napok keretén belül tegnap az Aranyalma tag­óvodában gyűlt össze vagy harminc óvodapedagógus a megyéből. Egy könyv is debütált.

Balla Tibor

2019.10.16. Őszi Pedagógiai napok Dunaújváros Aranyalma Tagóvodában Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A továbbképzés témája az invitáló levél alapján „Az anyanyelvi nevelés lehetőségei az óvodában nagycsoportos gyermekekkel. Az óvodapedagógus és a logopédus együttműködése, tevékenysége a fejlesztés során” címet viselte. A bemutató foglalkozás egy könyvpremier felvezetése volt: Kovács Ágnes logopédus, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye munkatársa Beszédépítő címmel jelentette meg könyvét. A bemutatót e könyv szakmai iránymutatását figyelembe véve állították össze.

A kívülálló számára talán könnyű játékos foglalkozásnak tűnhetett volna a bemutató, ám a délelőtt folyamán kidomborodott, hogy nagyon átgondolt szakmaiság rejtőzik a bájos percek mögött. Ilyenkor látszik igazán, hogy miért kell az óvó nénit óvodapedagógusként aposztrofálni, hogy tudományos alaposság rejlik amögött az időszak mögött, amikor „játszanak” a gyerekekkel a csoportban.

Közel harminc óvónő fi gyelte a módszer alapján összeállított bemutató foglalkozást Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mert a kívülálló mit lát? Csak azt, hogy a labdát egymás kezébe adogatva bemutatkoznak, majd egymás nevét mondják, felvételről hallgatják testünk hangjait, füttyöt, köhögést, lélegzést, horkolást, mondatokat fejeznek be ügyesen, hibátlanul állapítják meg, hogy két szó egyforma, avagy sem. Egyszerű játéknak tűnik, ha Pinokkió-orrot mutatnak a hamis állításoknál, egyszerűnek tűnő mondatokat mondanak vissza, pazarul megkülönböztetik a rövid és a hosszú mondatokat, a sünis mondókában felkiáltanak, ha meghallják, hogy süni, ha robotosan, szaggatott hanggal és mozgással mondanak ki szavakat, szívószállal a tálba emelnek papír almákat, vagy sorba rakják, hogyan készül el egy hóember.

De nem csak annak tűnik, a gyerkőcök valóban játékként élik meg az együtt töltött időt, észre sem véve, hogy egész idő alatt tanultak. Ebben rejtőzik a módszer fantasztikus tartalma. Kovács Ágnes a mesterprogram keretében vállalt munkában az Aranyalma tag­óvoda számára dolgozta ki a könyvet, heti bontásban nyújtva segítséget az óvónőknek. A kötet 20 hanganyagot, és segédanyagokat is tartalmaz, mindemellett külön erénye, hogy minimális segédeszközigénnyel működhet. A látott bemutató egy hároméves folyamat eredménye, de a könyv már kézzelfogható, és alkalmazzák a csoportokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!