Hagyománytisztelő és -követő

2021.08.16. 17:30

Örvendetes, amikor egy-egy község feleleveníti, őrzi a népszokásokat

Kisapostag – A címbeli megállapítást a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület mester zsűritagjától, Németh Józseftől hallottuk a közelmúltban megrendezett kisapostagi halászléfőző versennyel és a magyar gasztronómiával kapcsolatban. A rendezvényen nívós szakmai ítészek közreműködése nyomán dőlt el az elsőség sorrendje. Miért is különleges a kisapostagiak versenye? Nagy Attila polgármestert és Németh Józsefet kérdeztük.

Horváth László

– Igyekszünk minden alkalommal a halászléfőzésben vagy a magyar gasztronómiában maradandót alkotó embereket meghívni – válaszolta kérdésünkre Nagy Attila. – Az idén a Szabadtűzi Lovagrend tagjai vettek részt a zsűrizésben, akik a lovagrendi tagság mellett a Magyar Gasztronómiai Szövetségnél is komoly múlttal rendelkeznek. Ismert séfek nagyköveteknek, világsztároknak, híres embereknek készítik a magyar ételeket úgy, hogy arra mindig emlékezzenek. Személyes kapcsolatunk több évre visszamenő, mivel magam is szeretem a halételeket készíteni, és több versenyen is részt vettem. Innen az indíttatás a kitűnő szakemberek meghívásához, hiszen útmutatásaik, tanácsaik alapján rendkívül magas színvonalra emelhetik az elkészítendő ételek minőségét, ahogy ezt tették Kisapostagon is – hallhattuk Nagy Attilától.

Szorgos, gondos kezek ügyeskedtek a bográcsok körül Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A szakmai kérdéseinkkel már Németh Józsefhez fordultunk.

– Természetesen a megjelenésünkkel nemcsak a Szabadtűzi Lovagrendünket képviseljük, hanem magát a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségünket, a legnagyobb szakmai szervezetet. Meggyőződésünk, hogy a hagyományok ápolására, megőrzésére mindig is nagy hangsúlyt kell fektetni. Örömmel tölt el mindig a tudat, mikor egy-egy község, város, tájegység feleleveníti azokat a népszokásokat, amik kötődhetnek a gasztronómiához. A magyar konyha rengeteg és nagyon szép hagyománynak örvend, de vigyázni kell az értékeire. Sajnos az utóbbi években egyre kevésbé tartjuk ezeket az értékeket szem előtt, és inkább a gyorséttermi étkezés kerül előtérbe.

Nagy Attila polgármester

Pedig sokan emlékezünk a nagymama főztjére, az igazi paprikás krumplira, káposztás cvekedlire és így tovább. Ezért is fontos a rohanó élet mellett alkalmakat teremtve feleleveníteni a hagyományos étkezési szokásokat, és vele együtt járó kapcsolatokat, programokat. Magam egy pétfürdői zsűrizés alkalmával halászléfőzés közben megismerkedtem egy csapattal, nagyon finom halászlét készítettek. A csapatból odajött hozzám egy fiatalember, és mondta, hogy a legnagyobb kihívás majd jövőre lesz Kisapostagon, ha megnyeri a polgármester-választást. Én megígértem, ebben az esetben elmegyek zsűrizni az ottani halászléfőző rendezvényre. Így kerültem kapcsolatba Kisapostaggal – elevenítette fel közben a több éves emléket Németh József, majd folytatta a magyar gasztronómiát érintő témával.

A hagyományok ápolása, megőrzése nagyon fontos

– Magyarország szabad vizeiben huszonnyolcféle hal van, amelyből csak ötöt-hatot ismerünk. Szerencsére az utóbbi időben a hazai halfogyasztás 4,5 kg-ról 6 kg fölé emelkedett, amihez a halfőző rendezvények is nagyban hozzájárulhattak. Egyebek között ennek érdekében is indítottuk útjára a vándorserlegünket. Népszerűsítsük a magyar gasztronómiát, és benne a szabadtűzi ételeket – összegezte végszóként a célokat Németh József mesterszakács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!