Nagypéntektől használhatják a lakók az új tömegközlekedési váróhelyeket

2019.05.02. 20:00

Öröm: ünnepélyesen felavatták a település új buszmegállóit

Már nem kell sokáig gyalogolni! Tizenöt perccel is lerövidül a hazatérési idő. A közel húszmilliós le- és felszállóhelyek kialakításának költségét fele-fele arányban viselte a beruházás és az önkormányzat.

Horváth László

Április 30-án, kedden délután öt órakor ünnepélyes keretek között vehette át a mezőfalvi utazóközönség a Mezőfalva – Dunaújváros közötti, 6219-es számú út felújítása során megépített új buszöblöket és a hozzá vezető járdát. Az ünnepségen megjelent szépszámú, érdeklődő lakosok előtt Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere vágta át az avatószalagot. Az átadás pillanatainak első mozzanataként Márok Csaba mondott beszédet, amelyben kiemelte a beruházás szükségességét, mennyire indokolt volt az érintett falurész lakosainak életében az új buszmegállópár.

A pohárköszöntőre a menetrend szerinti helyközi buszjárat is megérkezett

A 6219-es számú út felújítása során a beruházóval történt egyeztetés után vált ismertté, milyen feltételekkel és önkormányzati hozzájárulással valósulhat meg. Bár a beruházás igen lassan indult be, de amikor már folytak a munkálatok, sok embernek szívében gyúlt remény, valóban valóra válik a több mint harmincéves álom. Márok Csaba hangsúlyozta, a megjelent sokaság bizonyíték rá, hogy mekkora igény volt erre a fejlesztésre. Mezőfalva polgármestere után Varga Gábor országgyűlési képviselő mondta el gondolatait. Ilyen létesítmény átadása az ő képviselői történetében is példa nélküli. A beszéd folytatásában elhangzott, hogy Mezőfalva legnagyobb ajándéka a Dunaújváros felé haladó út rendbetétele, amelyet legalább annyian elleneztek a várhatóan megnövekedő sebességű autóforgalom miatt, mint amennyien kérték az útfelújítást. A különféle vélemény ellenére azonban mindenképpen rendbe kellett tenni ezt az utat. Az úthoz kapcsolódó buszmegállók építéséhez pedig Neil Amstrong híres mondását fordította át, hogy kis lépés volt ez az úthoz képest, de nagy lépés a mezőfalviak életében. Az út építésének folytatásához Varga Gábor azt is elmondta, hogy a beruházás további haladása egyelőre az államkincstárnál parkol, egyeztetésre várva. Hamarosan megtörténik a közbeszerzés kiírása. A remények szerint ebben az évben még el is készülhet a Sárbogárdig tartó út – tudtuk meg.

Varga Gábor és Márok Csaba a buszmegálló táblánál

„Harminc évnyi vágya volt a mezőfalviaknak, hogy a Kisfaludy utcára nyíló Velinszky és a Váci utca közötti szakaszon autóbuszmegálló létesüljön – írtuk tavaly az áprilisi lapszámunkban. Mezőfalva – Dunaújváros közötti 6219-es számú út felújítása során lehetőség nyílott az „évtizedes” vágyak teljesítésére is. A busz­öböl létrehozásához azonban biztonságos, az előírásoknak megfelelő gyalogos megközelítés kialakítására is szükség volt. Ez utóbbi terhet Mezőfalva önkormányzata vállalta magára. Közel tízmillió forintos saját forrásból járda és világítás épült a Kisfaludy utcára nyíló szakaszon. Teltek múltak a hónapok, elkészült az út, a buszmegálló, de a használatbavétel egyre csak csúszott, bár sokan már a tavalyi év végére várták. Tovább bonyolította a tömegközlekedéssel kapcsolatos hangulatot, hogy az ünnepi menetrenddel párhuzamosan a szolgáltató végleg megszüntette a reggel öt órai rásegítő járatot. Többen azt gondolták ekkor, hogy talán a buszmegállóból sem lesz semmi, hiába épült meg. Az idei első menetrendváltozás sem tartalmazta a mezőfalvi megálló beiktatását. Az utazóközönségnek egészen a húsvétot megelőző nagypéntekig kellett várni az örömhírre, miszerint április 19-től hivatalosan is menetrendbe illesztették az új buszmegállót. A jelzett napon lapunk is felkereste a művet, ahol a leszálló utasok véleményét kérdeztük.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere és Varga Gábor országgyűlési képviselő együtt vágták át az avatószalagot Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

– Nagyon örülünk az új megállónak. Tizenöt perccel is megrövidíti az utat haza, illetve idefelé – mondta érdeklődésünkre Kovács Bianka és barátja, Szűcs András. – Ez a rövidebb idő különösen nagy jelentőséggel bír a téli útviszonyok között, valamint a késő esti órákban a sötétben botorkálva hazafelé. Most biztonságos, kivilágított járdaszakaszon érhetőek el a faluba vezető utak – nyilatkozott lapunknak a fiatal pár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!